"


Απολογισμός στην Περιφέρεια με φόντο προεκλογικές εντάσεις


Με  εντάσεις και  αντιπαραθέσεις, στο προεκλογικό «φόντο» των   ερχόμενων  αυτοδιοικητικών εκλογών  του Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2019

το απόγευμα στην Κοζάνη, ο  απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής.

Ειδικότερα, η   επικεφαλής  συνδυασμού της ελάσσονος  Αντιπολίτευσης κα. Γεωργία Ζεμπιλιάδου, κατηγόρησε  τον Περιφερειάρχη Δυτ.  Μακεδονίας για την στάση του στην Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ προσδιόρισε ως  «μελανά σημεία», την απώλεια  πόρων από το  ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε ) και  το Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «χάθηκαν  630 εκατ. ευρώ στην Δυτ. Μακεδονία» και έκανε λόγο για  «αφωνία» του  Περιφερειάρχη σε ότι αφορά  την  διαδικασία πώλησης λιγνιτικών μονάδων, αλλά και για  τις ευθύνες της περιφερειακής αρχής,   στην επιπλέον αύξηση της ανεργίας κατά 2%.

Σκληρή  κριτική απέναντι  στην Κυβέρνηση και τον Περιφερειάρχη  κ. Θεόδωρο Καρυπίδη άσκησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και Πρώην Περιφερειάρχης  κ. Γιώργος Δακής, τόσο σε ό, τι αφορά  στην στάση του απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και σε σειρά θεμάτων που αναφέρονται στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, την ένταξη δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, την αύξηση της ανεργίας , την  υποβάθμιση  της Περιφέρειας και την απώλεια πόρων και ευρωπαϊκών κονδυλίων, όπου υπογράμμισε ότι «είναι μηδενικά τα νέα έργα στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και όσα γίνονται,  αφορούν μεταφερόμενα έργα της  προηγούμενης περιφερειακής αρχής».

Απάντηση στις αιτιάσεις  της Αντιπολίτευσης, έδωσε  σε δηλώσεις  του, ο  εντεταλμένος σύμβουλος του ΕΣΠΑ  και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Σταύρος Γιαννακίδης, παρουσιάζοντας στοιχεία που ανέφερε  ότι από το σύνολο των 118  έργων, 18 έργα μόλις  είναι μεταφερόμενα, ενώ  90 εκατομμύρια ευρώ εξασφάλισε  στην θητεία της η Περιφερειακή Αρχή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε ότι αφορά την ανεργία στην Δυτ. Μακεδονία  υπάρχει σαφής  αποκλιμάκωση, η οποία  φθάνει  στο 23,5 %  το 2018, έναντι  35% που ήταν  το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή, την περίοδο 2012-2013.

«Αξιοποιήσαμε κάθε ευκαιρία και προοπτική, προς  όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων  της περιοχής», επεσήμανε  στην διάρκεια  του απολογισμού στην χθεσινή συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης  Δυτ. Μακεδονίας κ. Θεόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες δράσεις και πρωτοβουλίες  για την ανάπτυξη της Περιφέρειας που μεταξύ άλλων αφορούν την καθιέρωση  και εφαρμογή του ειδικού κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, το φυσικό αέριο και  την προώθηση  των μετεγκαταστάσεων, παράλληλα με την διοικητική αναδιοργάνωση και την δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την επιχειρηματικότητα και την αξιοποίηση όλων των  διαθέσιμων πόρων.

Πηγή: ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ