"


Τι μαγειρεύουμε αύριο Δευτέρα;


Το μενού για αύριο Δευτέρα 21/1 προτείνει:


Κλασικά Γεμιστά

Υλικά:

Για 12-14 ντομάτες και πιπεριές μετρίου μεγέθους:

περίπου ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
½ κούπα ρύζι καρολίνα ή μπλου ροζ
¾ -1 κούπα ελαιόλαδο (ανάλογα με το αν ο κιμάς είναι άπαχος ή κανονικός)
μαϊντανό ψιλοκομμένο (περίπου ¾ κούπας χωρίς να τον πατήσουμε)
2-3 κλαδάκια φρέσκο δυόσμο ή 1 κουταλάκι ξερό
αλάτι, πιπέρι
προαιρετικά 2-3 πατάτες

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις βάζουμε σε ένα ευρύχωρο σκεύος φούρνου. Τις αδειάζουμε προσεκτικά (με κοφτερό κουταλάκι τις ντομάτες) να μη σπάσουν. Αν θέλουμε -εμείς δεν θέλουμε- βάζουμε ελάχιστη ζάχαρη ή/και αλάτι σε κάθε ντομάτα ειδικά αν «ξινίζουν».

Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη τον κιμά. Τρίβουμε στον τρίφτη της ντομάτας το κρεμμύδι ή το χοντροαλέθουμε στο multi και το προσθέτουμε στον κιμά.

Αλέθουμε στο multi και το εσωτερικό από τις περισσότερες ντομάτες (τουλάχιστον 4) και το προσθέτουμε κι αυτό. Χωρίς το νερό βέβαια! Ψιλοκόβουμε στο μείγμα τα μυρωδικά και προσθέτουμε το ρύζι, αφού το ξεπλένουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Περιχύνουμε με το μισό από το συνολικό ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε τα λαχανικά (αφήνουμε κανένα δάκτυλο κενό γιατί η γέμιση φουσκώνει), τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε στο ταψί.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλέθουμε το εσωτερικό από τις υπόλοιπες ντομάτες, το αλατίζουμε ελαφρά και περιχύνουμε τα γεμιστά. Αν βάλουμε πατάτες, τις κόβουμε σε κυδωνάτες φέτες, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε  ανάμεσα στα λαχανικά.Βάζουμε τα γεμιστά στον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα από τη μια πλευρά (περίπου στα 50-60 λεπτά), βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και τα γυρίζουμε με τη βοήθεια δύο κουταλιών σούπας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να καλοψηθούν και από την άλλη πλευρά.

Αφήνουμε να μείνουν 15-30 λεπτά και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμα, ακόμη και αν μείνουν από το μεσημέρι ως το βράδυ...

Παρατηρήσεις:

Ένας καλός τρόπος για να υπολογίσουμε τον κιμά, είναι να μετρήσουμε για κάθε λαχανικό που θα γεμίσουμε ένα μεγαλούτσικο κεφτεδάκι από σκέτο κιμά. Τα δικά μου λαχανικά ήταν μετρίου (προς μικρό) μεγέθους, γι' αυτό και είναι μέτρια τα κεφτεδάκια.. Έτσι ο κιμάς μου ήταν περίπου 400 γραμμάρια, όταν τον ζύγισα για τις ανάγκες της ανάρτησης. Έτσι έκανα όταν ήμουν αρχάρια, και σπάνια έπεφτα έξω στις ποσότητες. Μετά προσαρμόζουμε ανάλογα τα υπόλοιπα υλικά.

Εμείς, όταν λέμε γεμιστά με κιμά, εννοούμε με λίγο ρύζι ίσα για να δέσει με το άμυλο του τον κιμά. Η ποσότητα που προτείνω μπορεί να αυξηθεί λίγο και να ελαττώσουμε λίγο τον κιμά.

Εννοείται ότι μπορούμε να γεμίσουμε κι άλλα λαχανικά εκτός από ντομάτες και πιπεριές. Τότε όμως αυξάνεται ο χρόνος παρασκευής.

Εγώ βάζω αρκετές ντομάτες σε σχέση με πιπεριές, οπότε το εσωτερικό τους είναι αρκετό και για τη γέμιση και για το ταψί. Χονδρικά, για μισό κιλό κιμά θέλουμε το εσωτερικό από 3-4 ντομάτες και λίγο λιγότερες για το ταψί. Αν λοιπόν γεμίζουμε κι άλλα λαχανικά, θα χρησιμοποιήσουμε κι άλλες ντομάτες εκτός απ’ αυτές που θα γεμίσουμε.

Πρόσθετε ελάχιστο ή καθόλου νερό στο ψήσιμο. Η τριμμένη ντομάτα πάνω από τα γεμιστά εξασφαλίζει, τις περισσότερες φορές, τα υγρά που χρειαζόμαστε για το ψήσιμο. Αν προσθέσουμε νερό, θα το κάνουμε όταν γυρίσουμε τα γεμιστά στο ταψί. Αυτό, το γύρισμα, είναι και το δεύτερο μυστικό. Είναι πολύ εύκολο όταν γίνει με 2 κουτάλια και εξασφαλίζει ότι το ρύζι αλλά και τα λαχανικά θα ψηθούν σωστά.

Πηγή: bostanistas.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ