"


Τι αλλάζει στις αγορές με κάρτες - Ποιοί κινδυνεύουν με φόρο έως 22%


Αλλαγές στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα φέρνει το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου.


Με τις νέες διατάξεις εκατομμύρια μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα από τα εισοδήματά τους για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα (κάρτες, e-banking κ.λπ.), προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους. Το ελάχιστο ποσό δαπανών που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολογήτου αναμένεται να αυξηθεί έως και 50%.

Σήμερα η έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με το εισόδημά τους. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking, όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking και όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και άνω πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking.

Με τις νέες διατάξεις που σχεδιάζονται όσοι θέλουν να κερδίσουν το αφορολόγητο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος θα πρέπει να έχουν δαπανήσει τουλάχιστον το 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή e-banking για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται δε να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα.

Όσοι δεν συγκεντρώσουν τις δαπάνες που απαιτούνται, θα πληρώνουν «πέναλντι» φόρου 22% για το ποσό που τους λείπει.

Πηγή: iPaideia.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ