"


Ευρω-ταυτοτητες υποχρεωτικές για όλους


Ταυτότητες σε μορφή πιστωτικής κάρτας με κοινά χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν βιομετρικά στοιχεία πρόκειται να αποκτήσουν το αργότερο σε 24 μήνες όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.


Με σκοπό την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον περιορισμό της πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. κατέληξε σε συμβιβασμό με τα κράτη-μέλη της για τις νέες, κοινές, ευρωπαϊκές ταυτότητες που θα αποκτήσουν εντός δύο ετών περισσότεροι από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

Σύμφωνα με το διαβαθμισμένο έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε. με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου του 2018, που απευθύνεται στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών στις Βρυξέλλες (COREPER), η αυστριακή Προεδρία κατάφερε να εξαλείψει τις αντιρρήσεις ορισμένων κρατών-μελών τόσο ως προς τον χρόνο αλλαγής και τη διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων δελτίων ταυτοτήτων, όσο και ως προς την έκδοση νέων δελτίων από παιδιά κάτω των 12 και πολίτες άνω των 70 ετών.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. (από την 1η Ιανουαρίου του 2019 την προεδρία ανέλαβε η Ρουμανία), στόχος του συμβιβασμού ανάμεσα στα 27 εναπομένοντα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας είναι η εισαγωγή ελάχιστων προτύπων ασφαλείας στα δελτία ταυτοτήτων, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα εντός της Ε.Ε., αλλά και από Ευρωπαίους πολίτες που επιστρέφουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τρίτη χώρα.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναφορικά με πολίτες της Ε.Ε. που επιστρέφουν στην Ευρώπη έπειτα από ταξίδι τους σε τρίτη χώρα αποτυπώνει την έντονη ανησυχία τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και αρκετών κρατών-μελών για έναν απροσδιόριστο αριθμό πολιτών με ευρωπαϊκά διαβατήρια που συμμετείχαν ή ενδεχομένως εξακολουθούν να συμμετέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Τα παιδιά κάτω των 12

Ειδικές διατάξεις προβλέπονται για τα παιδιά κάτω των 12 ετών και τους πολίτες άνω των 70 που θα εκδώσουν είτε για πρώτη φορά, είτε θα ανανεώσουν το δελτίο αστυνομικής τους ταυτότητας. Η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. ζητούσε η διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων ταυτοτήτων για τους πολίτες άνω των 65 ετών και των παιδιών κάτω των 12 να είναι τα δέκα έτη. Ωστόσο το Συμβούλιο της Ε.Ε. υποστήριξε ότι λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, αλλά και για την αξιοπιστία των βιομετρικών στοιχείων, η διάρκεια της ισχύος των νέων ταυτοτήτων δεν θα ξεπερνά τα πέντε έτη για πολίτες άνω των 70 και για τα ανήλικα κάτω των 12 ετών.


Πηγή: protothema.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ