"

Έτσι θα "γράφονται" τα φάρμακα από εδώ και στο εξής


Τέλος για τα βιβλιάρια υγείας και αλλαγή στον τρόπο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.


«Θα αρκεί ο αριθμός που έχει ο κάθε ασφαλισμένος, δεν χρειάζεται να κουβαλάει χαρτιά και βιβλιάρια».

Την κατάργηση των βιβλιαρίων υγείας ανακοίνωσε προ ημερών το υπουργείο Εργασίας, διευκρινίζοντας πως στο εξής ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να εξυπηρετούνται με τον ΑΜΚΑ τους.

Προβλέπεται η διατήρηση των βιβλιαρίων για τους ασφαλισμένους που λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αναγράφεται οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την παροχή.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, μέχρι την οριστική κατάργηση των βιβλιαρίων και μέχρι να ολοκληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αντικαταστήσει την έντυπη μορφή βιβλιαρίου, για τις καταχωρήσεις θα ισχύουν τα παρακάτω:

  •     Οι ασθενείς, τα βιβλιάρια των οποίων θα τελειώνουν, δεν θα λαμβάνουν καινούργια αλλά απλώς θα προστίθενται σελίδες.
  •     Σε περίπτωση που τα ειδικά φύλλα τελειώσουν, τότε θα αντικατασταθούν με σφραγισμένες λευκές σελίδες αριθμημένες και κομμένες στο μέγεθος του βιβλιαρίου.
  •     Αυτό μπορεί να γίνει και στα υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ ακόμη και για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ που διαθέτουν ακόμη βιβλιάριο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν χρειάζεται δηλαδή να πηγαίνουν στα περιφερειακά τμήματα του πρώην ΟΑΕΕ.

«Εκείνο το βήμα που κάνουμε τώρα είναι άλμα σε σχέση με την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρχε στο παρελθόν, στις εξυπηρετήσεις των πολιτών. Είναι η κατάργηση του βιβλιαρίου υγείας και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η ασφαλιστική ενημερότητα που θα την παίρνουν μέσω υπολογιστή», δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Τάσος Πετρόπουλος.

«Θα αρκεί ο αριθμός που έχει ο κάθε ασφαλισμένος, δεν χρειάζεται να κουβαλάει χαρτιά και βιβλιάρια. Ούτε καν να πηγαίνει στο φαρμακείο τις συνταγές. Θα εμφανίζονται κατ' ευθείαν στον υπολογιστή του φαρμακείου, από τον γιατρό που δίνει την εντολή», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Στόχος του μέτρου, που εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αναμόρφωσης της ΗΔΙΚΑ και του συστήματος εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η διευκόλυνση των ίδιων των ασφαλισμένων αλλά και πλήρη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επιπλέον, αλλαγές έρχονται και στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς την εβδομάδα που πέρασε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το νέο προεδρικό διάταγμα για τον ΕΦΚΑ που περιλαμβάνει αλλαγές στην οργάνωση και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ. Το 2019 θα είναι µεταβατικό έτος για το οργανόγραµµα του ΕΦΚΑ ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί το 2020.

Μιλώντας για την αναμόρφωση της ΗΔΙΚΑ, ο κ. Τάσος Πετρόπουλος ανακοίνωσε:

  •     Την άμεση κατάργηση των βιβλιαρίων ασθενείας με την θέσπιση της ταυτοποίησης των ασφαλισμένων μέσω του ΑΜΚΑ και της πιστοποιημένης υπογραφής τους.
  •     Την απόδοση ηλεκτρονικής ασφαλιστικής ενημερότητας για τους μη-μισθωτούς που δεν οφείλουν εισφορές από την 1-1-2017
  •     Την πλήρη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΕΟΠΥΥ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ, ΑΑΔΕ) που θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας
  •     Την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών Ασφαλιστικό Ιστορικό, Ασφαλιστική Ικανότητα, ΑΜΚΑ που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ

Η αναβάθµιση των ψηφιακών υπηρεσιών που υποστηρίζει η ΗΔΙΚΑ αφορούν στον ΑΜΚΑ και τη χρήση του από τους ασφαλισμένους καθώς και στο Ασφαλιστικό Ιστορικό και Ασφαλιστική Ικανότητα των πολιτών.

Πηγή: newsbeast.gr
 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ