"


Σε επίπεδα-ρεκόρ οι ελληνικές εξαγωγές

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές εξαγωγές ενδέχεται να φτάσουν φέτος στα 34 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, μετά και το ρεκόρ των 28,5 δισ. ευρώ του 2017, διατύπωσε

ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), επιχειρηματίας κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της μελέτης με τίτλο «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα».

Κατά τον κ. Κωνσταντόπουλο, οι εξαγωγές έχουν ήδη φτάσει μέχρι στιγμής φέτος στα 33 δισ. ευρώ, ενώ η προοπτική είναι να κλείσουν τη φετινή χρονιά με αύξηση άνω του 19% σε σχέση με πέρυσι, με την προοπτική να είναι γενικότερα θετική, δεδομένου ότι -όπως ο ίδιος έχει δηλώσει και στο παρελθόν- «δεν έχουν ταβάνι». Η επίδοση-ρεκόρ του 2017 μεταφράζεται σε αύξηση κατά 13,3% σε σχέση με τα 25,2 δισ. ευρώ του 2016. Η σημαντική αυτή πρόοδος, ωστόσο, συνοδεύτηκε από εξίσου σημαντική αύξηση των εισαγωγών, κατά 6 δισ. ευρώ (ήτοι 13,8%), με αποτέλεσμα το εμπορικό ισοζύγιο αγαθών για το 2017 να παραμείνει ελλειμματικό σε βάρος της χώρας μας, ανερχόμενο σε 20,6 δισ. ευρώ.

Η μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ και αφορά στο διάστημα 2013-2017, ενώ αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε κλαδικό επίπεδο και καταγράφει τις συνεργαζόμενες χώρες των ελληνικών περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της Ελλάδας. Με βάση τα ευρήματά της, όπως και το 2016, έτσι και το 2017, η Περιφέρεια Αττικής κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών (48,9%), ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου με ποσοστά 16,4% και 15,1% αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις περιφερειών

Στο μεταξύ, από την περιφέρεια Θεσσαλίας προέρχεται το 4,6% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει κατά 4,0% στις εθνικές εξαγωγές. Αύξηση μεριδίου σημείωσε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες καθώς το μερίδιό της ανήλθε σε 3,3% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών και ακολουθούν οι περιφέρειες Κρήτης (1,9%), Δυτικής Ελλάδας (1,8%) και Δυτικής Μακεδονίας (1,3%). Σε μικρότερο βαθμό συνεισφέρουν οι περιφέρειες Ηπείρου (0,9%), Νοτίου Αιγαίου (0,7%), Βορείου Αιγαίου (0,7%) και Ιονίου (0,5%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η περιφέρεια Αττικής συμμετέχει κατά 50,1% στις εθνικές εξαγωγές, ενώ ακολουθούν οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (19,6%), Θεσσαλίας (6,5%), Στερεάς Ελλάδας (5,8%), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (4,4%), Πελοποννήσου (4,0%), Δυτικής Ελλάδας (2,6%), Κρήτης (2,3%), Δυτικής Μακεδονίας (1,8%), Ηπείρου (1,3%), Βορείου Αιγαίου (1,0%), Ιονίου (0,3%) και Νοτίου Αιγαίου (0,3%).

Οι εισαγωγές και οι περιφέρειες που παρουσιάζουν πλεόνασμα

Όσον αφορά στις εισαγωγές της Ελλάδας, το 69,8% προέρχεται από την περιφέρεια Αττικής, ενώ σε χαμηλότερο ποσοστό συμμετέχει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (11,7%) και η περιφέρεια Πελοποννήσου (9,6%) με το ισοζύγιο των τριών περιφερειών να είναι ελλειμματικό. Έλλειμμα παρουσιάζει επίσης το εμπορικό ισοζύγιο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ( € 440,7 εκατ.) και της περιφέρειας Ηπείρου (18,8 εκατ. ευρώ), ενώ οι υπόλοιπες περιφέρειες εμφανίζουν πλεόνασμα με τη περιφέρεια Θεσσαλίας να εμφανίζει το μεγαλύτερο. κατά 625,7 εκατ. ευρώ.

Σε ποιες αγορές κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο τα ελληνικά προϊόντα

Η Ιταλία παρέμεινε ο σημαντικότερος εξαγωγικός προορισμός για την Ελλάδα το 2017 σε ποσοστό 10,7% αλλά και για τις περιφέρειες Αττικής (14,6% μερίδιο περιφέρειας), Κρήτης (18,4% μερίδιο περιφέρειας), Δυτικής Ελλάδας (21,8% μερίδιο περιφέρειας), Βορείου Αιγαίου (27,9% μερίδιο περιφέρειας) και Ιονίου (36,0% μερίδιο περιφέρειας).

Η Γερμανία αποτελεί τον δεύτερο πιο σημαντικό εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα μας, και τον σημαντικότερο ειδικά για την περιφέρεια Θεσσαλίας (18,7% μερίδιο περιφέρειας). Παράλληλα, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Τουρκία σημείωσαν αύξηση κατά 44,5%. Η συγκεκριμένη χώρα αποτελεί τον 3ο σημαντικότερο εξαγωγικό προορισμό για τη χώρα και το σημαντικό προορισμό για την περιφέρεια Πελοποννήσου σε ποσοστό 16,0%. Τη λίστα των 10 σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας συμπληρώνουν η Κύπρος (6,1%), η Βουλγαρία (4,7%), ο Λίβανος (4,4), οι ΗΠΑ (3,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,9%), η Ρουμανία (3,0%) και η Γαλλία (2,7%).

Η παρουσίαση των περιφερειακών στοιχείων έγινε στο πλαίσιο παράθεσης γεύματος του ΣΕΒΕ προς τους δημοσιογράφους, στην Επανωμή, στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Γεροβασιλείου, πολυβραβευμένου μέλους του ΣΕΒΕ στον χώρο του κρασιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ