"


Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στην ακριτική ΚαστοριάΗ μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού τιμάται ιδιαίτερα στην ακριτική Καστοριά,

μιας και συναντούμε 13 βυζαντινά και μεταβυζαντινά παρεκκλήσια εντός της πόλεως Καστορίας, 2 ιστορικά Μοναστήρια αλλά και 30 Ναούς συνολικά μέσα στην επαρχία οι οποίοι τιμούνται επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου.

Έτσι, και φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης παρευρέθηκε στην μαρτυρική Κλεισούρα, παρά το δριμύ ψύχος, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου. Οι κάτοικοι του χωριού με περισσό ζήλο έσπευσαν στον Ναό προκειμένου να προσευχηθούν στον προστάτη Άγιό τους και να του καταθέσουν τα αιτήματα της καρδιάς τους. Μετά την αρτοκλασία, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε το θείο λόγο, αναφερόμενος στον βίο του και συγκεκριμένο στο εγκώμιο ενός Αγίου Επισκόπου, στο πρόσωπο του οποίου εγκωμιάζονται αρετές όπως η πίστη, η πραότητα, η εγκράτεια κτλ.

Ανήμερα της εορτής, 6 Δεκεμβρίου, ο Ποιμενάρχης βρέθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Καστοριάς, ο οποίος παλαιότερα αποτελούσε την ενορία του Αγίου Νικολάου, όπου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με τους Εφημέριους του Ιερού Ναού και τους Διακόνους. Στο σύντομο κήρυγμά του, επικεντρώθηκε στο στίχο του Απολυτικίου του Αγίου «εικόνα πραότητος», αναφερόμενος σε αυτήν την ξεχασμένη μα και αδικημένη στις ημέρες μας αρετή της πραότητος.

Τέλος, στις 7 Δεκεμβρίου, λειτούργησε στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου (Μοναχής Ευπραξίας), το οποίο φημίζεται για τις τοιχογραφίες του. Συγκινητική ήταν η παρουσία της γειτονιάς του μικρού Παρεκκλησίου, η οποία με ένθεη αγάπη περιποιείται και φροντίζει τον χώρο και διατηρεί άσβεστη τη φλόγα στα καντήλια του Ναού.

Για φωτογραφίες πατήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.flickr.com/photos/154131019@N02/sets/72157674287835177

Πηγή: imkastorias.gr

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ