"


Ιερά Μητρόπολη Καστορίας: Εσπερινός Χριστουγέννων (ΦΩΤΟ + VIDEO)


Στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού.

Κλήρος και λαός, με πρωτόθρονο τον σεπτό ποιμενάρχη της ακριτικής Μητροπόλεως Καστοριάς κ. Σεραφείμ, μυήθηκαν στο μυστήριο της ενανθρωπήσεως μέσα από την πλούσια υμνολογία της Εκκλησίας μας, αλλά και τις αγιαστικές ευχές της. Η δοξολογική αλλά και μεστή θεολογικών εικόνων και παραστάσεων ακολουθία απορρόφησε τους παρευρισκομένους στον Ιερό Ναό και ποταμοί ελέους, χάριτος και ευλογίας έρευσαν μέσα στις ψυχές όλων.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του ανέφερε ότι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Πανάγαθο Θεό, διότι μας δίνει την δυνατότητα και εφέτος να ζήσουμε το υπερφυέστατο και υπέρλογο μυστήριο της κατά σάρκα Γεννήσεως του Χριστού μέσα από την λατρεία της Εκκλησίας. Εξάλλου μέσα σε αυτήν αποκτούμε την έννοια του ουρανού, δηλαδή συμμετέχουμε στη ζωή του ουρανού. Η σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού είναι πιο φρικτό μυστήριο και από την ίδια την δημιουργία του κόσμου. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος μάς παρέδωσε ένα ωραίο παράδειγμα για να καταλάβουμε το μέγεθος της θείας συγκαταβάσεως: εάν βλέπαμε τον ήλιο να κατεβαίνει και να περπατά ανάμεσά μας, σαν γεγονός θα είχε μικρότερη αξία σε σχέση με την είσοδο του Χριστού, ως νοητού Ηλίου, στον κόσμο. Ο Μέγας Βασίλειος έλεγε ότι πρέπει να αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς με τρόπο θεοπρεπή την ενανθρώπηση του Κυρίου. Γι' αυτό και πρέπει να γιορτάζουμε όχι τα δικά μας γενέθλια, που είναι γενέθλια ασθενείας, αλλά όπως τόνιζε ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος τα γενέθλια του Χριστού, που είναι γενέθλια θεραπείας. Έχουμε ανάγκη να γιατρεύουμε τα πάθη μας. Να αγαπούμε τον Χριστό για να είμαστε παιδιά του Θεού, διότι εάν δεν αγαπούμε τον Χριστό, γινόμαστε δούλοι του διαβόλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, κλείνοντας, ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα. Φεύγοντας από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όλοι έλαβαν τις πλούσιες δωρεές του σαρκωθέντος Χριστού. Αυτά, εν τέλει, είναι και τα μόνα δώρα των Χριστουγέννων που έχουν αθάνατη αξία και άπτονται της αιωνιότητος και τα οποία πρέπει με κάθε θυσία να επιδιώκουμε να έρχονται στη ζωή μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.flickr.com/photos/154131019@N02/sets/72157703499303321

Πηγή: imkastorias.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ