"


Ερωτήσεις και οδηγίες για την εγγραφή παιδιών και ανασφάλιστων στον υποχρεωτικό οικογενειακό γιατρό

Ο οικογενειακός γιατρός μπαίνει  καθώς από 1ης Ιανουαρίου 2019 λαμβάνει υποχρεωτική μορφή για όλους. Παρόλα αυτά, πολλοί πολίτες ακόμη δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα.


Οι οδηγίες για την ηλεκτρονική εγγραφή είναι απλές ενώ όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα θα πρέπει να ανατρέξουν στο σχετικό οδηγό.

Για τον οικογενειακό γιατρό και την εγγραφή στο σύστημα οι συμβουλές της ΗΔΙΚΑ είναι οι εξής:

1) Δεν είναι δυνατή η προσβαση με τους κωδικούς του ΤΑΧΙS εμφανίζεται μήνυμα «Αδυναμία Ανάκτησης Α.Μ.Κ.Α. από τα στοιχεία της Γ.Γ.Π.Σ.»

Υπάρχει αναντιστοιχία των δεδομένων που τηρούνται στο Μητρώο του ΑΜΚΑ με τα δεδομένα του Taxis. Τα στοιχεία σε ΑΜΚΑ και Taxis πρέπει να είναι ίδια και όπως αναγράφονται στην αστυνομική σας ταυτότητα. Αναζητήστε τον ΑΜΚΑ σας στην ιστοσελίδα www.amka.gr , εάν δεν επιστρέψει αποτέλεσμα επισκεφτείτε κάποιο ΚΕΠ για τις απαραίτητες διορθώσεις. Ελέγξτε τα στοιχεία σας που είναι καταχωρημένα στο μητρώο του Taxis και προβείτε στις απαραίτητες διορθώσεις σε περίπτωση αναντιστοιχίας.

2) Δεν είναι εφικτή η εγγραφή της συζύγου μου, με την οποία κάνω κοινή φορολογική δήλωση (επομένως έχουμε τους ίδιους κωδικούς Taxis).
Εφόσον η σύζυγος σας δεν έχει δικούς της κωδικούς taxisnet, μπορεί να πάει αυτοπροσώπως στη Μονάδα Υγείας / γιατρό να εγγραφεί και να της δοθούν κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή ΠΦΥ. Εναλλακτικά μπορεί να αποκτήσει κλειδάριθμο taxisnet.

3) Δεν είναι εφικτή η εγγραφή του παιδιού μου που είναι άνω τω 18 ετών;

Εφόσον το παιδί δεν έχει δικούς του κωδικούς taxisnet, μπορεί να πάει αυτοπροσώπως στη Μονάδα Υγείας / γιατρό να εγγραφεί και να του δοθούν κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή ΠΦΥ. Εναλλακτικά μπορεί να αποκτήσει κλειδάριθμο taxisnet.

4) Πως θα δηλώσω, το ανήλικο τέκνο μου, σε οικογενειακό ιατρό.

Κάνετε είσοδο με τους κωδικούς σας taxisnet και όταν ζητηθεί ΑΜΚΑ καταχωρείτε το ΑΜΚΑ του παιδιού. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι δηλωμένο ως εξαρτώμενο μέλος.

5) Θέλω να δηλώσω οικογενειακό παιδίατρο για το παιδί μου που είναι 16 ετών αλλά δεν μου επιτρέπει το σύστημα.

Αίτηση σε παιδίατρο κάνουν τα ανήλικα παιδιά μέχρι 14 ετών. Από 15 και άνω τα παιδιά πρέπει να δηλώσουν Παθολόγο ή Γενικό ιατρό.

6) Έχω κάνει αίτηση για οικογενειακό γιατρό, αλλά στην αίτηση δε μου εμφανίζει τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά).

Μπαίνετε με τους κωδικούς σας και όταν ζητηθεί ΑΜΚΑ καταχωρείτε το ΑΜΚΑ του προστατευόμενου μέλους εφόσον είναι κάτω των 18 ετών. Για άνω των 18 ετών βλ. απάντηση (3).

7) Δεν υπάρχει Οικογενειακός Ιατρός στο Δήμο κατοικίας.

Προς το παρόν μπορείτε να εγγραφείτε μόνο σε οικογενειακό γιατρό του Δήμου που κατοικείτε και έχετε δηλώσει στην αίτηση σας. Άμεσα αναμένεται νέα διαίρεση της περιφέρειας σε τομείς οι οποίοι ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και γειτονικούς δήμους.

8) Είμαι ανασφάλιστος, μπορώ να επιλέξω συμβεβλημένο οικογενειακό ιατρό με τον ΕΟΠΥΥ;

Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε μόνο από ιατρούς των δομών Δημόσιας Υγείας. Δε μπορείτε να επιλέξετε γιατρό ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

9) Είμαι ανασφάλιστος και δεν έχω αριθμό μητρώου σε κανένα ταμείο, μπορώ να κάνω την αίτηση ηλεκτρονικά;
Μπορείτε να εξυπηρετηθείτε από ιατρούς των δομών Δημόσιας Υγείας. Δε μπορείτε να επιλέξετε γιατρό ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

10) Είμαι στρατιωτικός μπορώ να επιλέξω οικογενειακό ιατρό σε Μ.Υ. ή συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ;

Επί του παρόντος μπορείτε να εξυπηρετηθείτε μόνο από ιατρούς των δομών Δημόσιας Υγείας.

11) Το τέκνο μου είναι φοιτητής. Που πρέπει να κάνει εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό στην πόλη που φοιτά ή στην πόλη κατοικίας μας;

Εγγραφή στον οικογενειακό ιατρό γίνεται στον τόπο κατοικίας οπότε ο φοιτητής θα κρίνει που επιθυμεί να έχει οικογενειακό ιατρό με βάση το μέρος που διαμένει τον περισσότερο καιρό.

12) Πότε αναμένεται η αποδοχή των αιτήσεων εγγραφής από τους γιατρούς που έχουν αποδεχθεί την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού;
Πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά ώστε να σας αποδεχθεί και να σας δώσει κωδικούς πρόσβασης στην εφαρμογή ΠΦΥ.

13) Έχω κάνει εγγραφή για τον οικογενειακό ιατρό θέλω να γνωρίζω εάν πρέπει να πληρώνω για την επίσκεψη στον οικογενειακό ιατρό.

Όχι η επίσκεψη στον οικογενειακό γιατρό είναι δωρεάν.

14) Έκανα είσοδο στην εφαρμογή στα στοιχεία που εμφανίζονται είναι λάθος η ημερομηνία γέννησης. Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να διορθωθεί, ώστε να μπορέσω να δηλώσω οικογενειακό ιατρό.

Επισκεφθείτε ένα ΚΕΠ για να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις στον ΑΜΚΑ σας.

15) Ενώ έχουμε κάνει εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό, προστέθηκε εκ των υστέρων στη λίστα των οικογενειακών ιατρών ο δικός μας ιατρός. Μπορούμε να αλλάξουμε οικογενειακό ιατρό επειδή δεν κλείσαμε εξάμηνο;
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα μπορείτε να αλλάξετε οικογενειακό γιατρό μία φορά ανά έτος εντός του τομέα ευθύνης της μονάδας υγείας ή δύο φορές ετησίως αν πρόκειται για άλλο τομέα εκτός όμορου.

16) Υπάρχει άλλος τρόπος δήλωσης οικογενειακού ιατρού χωρίς τη χρήση κωδικών taxisnet;

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί:

    σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή
    απ’ευθείας στον Οικογενειακό Ιατρό δημόσιας δομής ή Ιδιώτης.

17) Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το συνθηματικό που παρέλαβα από τον οικογενειακό μου ιατρό;
Μπορείτε να κάνετε είσοδο στην εφαρμογή της ΠΦΥ μέσω του http://rdv.ehealthnet.gr Στην οθόνη «Είσοδος με ΠΦΥ» δηλώνετε τα συνθηματικά που παραλάβατε από τον ιατρό. Με αυτό τον τρόπο σύνδεσης αποκτάτε πρόσβαση σε περισσότερες εφαρμογές.

18) Έχω χάσει το συνθηματικό που παρέλαβα από τον οικογενειακό μου ιατρό πως μπορώ να το ανακτήσω;
Πρέπει να επισκεφτείτε τον οικογενειακός σας ιατρό. Ο οικογενειακός σας Ιατρός μπορεί να εκδώσει νέο συνθηματικό μέσω της εφαρμογής.

Πηγή: newsbeast.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ