"


Βόμβα στον ΣΚΑΪ- Πάνω από 6 κιλά εκρηκτικών (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Στόχος τρομοκρατών έγινε τη νύχτα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ. Στις 02:30 τα ξημερώματα εξερράγη βόμβα έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.


Είχε προηγηθεί 45 λεπτά νωρίτερα (στις 01:45) τηλεφώνημα στην ιστοσελίδα «zougla» και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 με τα οποία άγνωστος προειδοποιούσε για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού και ανέφερε τρεις φορές πως «δεν είναι φάρσα». Είναι πρωτοφανές ότι ο άγνωστος δράστης κάλεσε από εμφανή αριθμό, προφανώς για να δώσει έμφαση ότι δεν πρόκειται για φάρσα.
Αμέσως στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίες εκκένωσαν το κτίριο και απέκλεισαν τον χώρο.

Η έκρηξη σημειώθηκε όντως στις 02:30 και ήταν ισχυρότατη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακούστηκε μέχρι τη Νέα Σμύρνη.

Από την έκρηξη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, έχουν προκληθεί εκτεταμένες υλικές ζημιές στην πρόσοψη τουλάχιστον τριών ορόφων των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού, ενώ από το ωστικό κύμα έχουν σπάσει οι προστατευτικές μπάρες επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου.
Εικόνα καταστροφής μέσα στα γραφεία του ΣΚΑΪΣπασμένα τζάμια παντού μέσα στο κτίριο του ΣΚΑΪ Μέχρι και τα στόρια από τα παράθυρα διαλύθηκαν από το ωστικό κύμα

Σε μαύρη τσάντα ο μηχανισμός

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η βόμβα βρίσκονταν μέσα σε μαύρη τσάντα που άγνωστος τοποθέτησε ανάμεσα στα καλλωπιστικά φυτά μεταξύ του δρόμου και του κτιρίου, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το ωστικό κύμα να προκαλέσει όσο το δυνατό μεγαλύτερες ζημιές.

Η οδός Εθνάρχου Μακαρίου και στα δυο ρεύματα της καθώς και οι παράπλευρες οδοί παραμένουν αποκλεισμένες από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Λίγη ώρα μετά, περίπου στις 04:00, το δρόμο μπροστά από το κανάλι έκλεισε και μία κλούβα των ΜΑΤ.

Πάνω από έξι κιλά εκρηκτικής ύλης, η έκρηξη άνοιξε κρατήρα

«Σοβαρό» χαρακτηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. το τρομοκρατικό χτύπημα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΓΓ των ειδικών φρουρών κ. Στράτος Μαυροειδάκος εκτίμησε για τη βόμβα στο ΣΚΑΪ ότι «η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά. «Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει». «Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτήριο, ευτυχώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο» πρόσθεσε.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας στην περιοχή, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να βοηθούν στην αναγνώριση των δραστών. Οι κάμερες έχουν καταγράψει κάποια πράγματα, ωστόσο δεν υπάρχουν πρόσωπα που να αναγνωρίζονται.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν μπορούν, ακόμα, να μιλήσουν συγκεκριμένα για κάποια οργάνωση, καθώς ο άγνωστος που έκανε το προειδοποιητικό τηλεφώνημα δεν ανέφερε όνομα οργάνωσης και δεν υπάρχει έως τώρα ανάληψη ευθύνης.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, ανάλογα χτυπήματα με παρόμοια ισχύος εκρηκτικούς μηχανισμούς έχουν γίνει από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» χωρίς όμως να υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο που να την ενοχοποιεί για το συγκεκριμένο χτύπημα. Λένε, επίσης, ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν αρκετές ώρες, ενώ παραμένει κλειστή η υπόγεια διάβαση της λεωφόρου Ποσειδώνος.
            
Η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το συμβάν:
«17-12-2018 ΩPA 02.35 EKPHΞH A.E.M ΣTHN OΔO EΘNAPXOY MAKAPIOY ΣTO NEO ΦAΛHPO ΠΛHΣION EΓKATAΣTAΣEΩN THΛEOΠTIKOY ΣTAΘMOY. ΔE ΣHMEIΩΘHKAN TPAYMATIΣMOI ATOMΩN. EIXAN ΠPOHΓHΘEI ΠPOEIΔOΠOIHTIKA THΛEΦΩNHMATA ΣE MME KAI H ΠEPIOXH EIXE AΠOKΛEIΣTEI AΠO TIΣ AΣTYNOMIKEΣ ΔYNAMEIΣ».

Αυτόπτης μάρτυρας: Ενα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού τύλιξε το κτίριο

«Ενα μεγάλο μαύρο σύννεφο καπνού τύλιξε το κτίριο, την ώρα που τα τζάμια έγιναν χίλια κομμάτια» περιέγραψε αυτόπτης μάρτυρας την στιγμή που η βόμβα στα γραφεία του ΣΚΑΪ εξερράγη.
Ο αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως βρισκόταν στο περίπτερο δίπλα από τον σταθμό την ώρα που εξερράγη η βόμβα, ενώ η κυκλοφορία επί της Εθνάρχου Μακαρίου είχε διακοπεί μισή ώρα περίπου πριν προκληθεί η ισχυρή έκρηξη.













«Γύρω στις 2μιση ώρα καθόμασταν έξω να δούμε τι γίνεται και οι αστυνομικοί μας είπαν να καθίσουμε μέσα γιατί υπάρχει προειδοποίηση για βόμβα. Στις 2: 37 η βόμβα εξερράγη, αμέσως μας φώναξαν να μπούμε μέσα σε κάποιο κτίριο και να μην βγούμε καθόλου έξω», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας που είδε την έκρηξη.

Δείτε το βίντεο της έκρηξης και τα πλάνα της καταστροφής παρακάτω:



Πηγή: iefimerida.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ