"


Αρχιτέκτονες φτιάχνουν μια πόλη από πιπερόριζα


Αρχιτέκτονες αντικατέστησαν τα παραδοσιακά οικοδομικά υλικά με ζάχαρη και μπαχαρικά για να δημιουργήσουν μια μελλοντική πόλη, εδώδιμη από πιπερόριζα, στο Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου του Λονδίνου,


και να δείξουν ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός μπορεί να είναι διασκεδαστικός και γευστικός.

Η ετήσια έκθεση που διεξάγεται από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου παρουσιάζει κτίρια που κατασκευάστηκαν από αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μηχανικούς στους οποίους ζητήθηκε να οικοδομήσουν μια βιώσιμη πόλη του μέλλοντος που θα περιλαμβάνει τα πάντα.

«Σχεδιάζουμε και δουλεύουμε πολύ πάνω στην μακέτα και σε αυτή την κλίμακα επίσης», δήλωσε ο Ρόμπερτ Νόλαν, αρχιτέκτονας του λονδρέζικου γραφείου ΑΡΤ. «Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε τη συζήτηση γύρω από το μέλλον του δομημένου περιβάλλοντός μας. Αν μπορείς να δεις ότι χαίρεσαι απλά με το μπισκότο της πιπερόριζας και στη συνέχεια αυτό το μεταφέρεις σε κάτι λίγο πιο ρεαλιστικό, βλέπεις ότι αυτό δεν απέχει πολύ από το να γίνει αληθινό και όντως ο σχεδιασμός είναι διασκεδαστικός».

Περισσότερες από 60 δομές κατασκευάστηκαν και ψήθηκαν για τις ανάγκες της έκθεσης. Η γλυκύτατη πόλη διαθέτει επίσης καλωδιακό αυτοκίνητο κατασκευασμένο από γλυκόριζα, ποδηλατοδρόμους και μεγάλο πεζόδρομο, όλα φτιαγμένα αποκλειστικά από ζάχαρη, ενώ το αρχιτεκτονικό γραφείο Holland Harvey Architects σχεδίασε ένα σύγχρονο καταφύγιο αστέγων.

«Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν το κατασκευάζαμε. Ξαφνικά μπορεί να ήμασταν στο μέσον της διαδρομής και ενώ φτιάχναμε κάτι, να δούμε ότι έλειπε ένα κομμάτι. Για στάσου, πού πήγε αυτό το κομμάτι; Αναρωτιόμασταν ... Αυτό φαγώθηκε», είπε ο Νόλαν χαμογελώντας.

Η πόλη από μπισκότο πιπερόριζας είναι μια ετήσια έκθεση του Μουσείου Αρχιτεκτονικής στην οποία αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και μηχανικοί βάζουν όλη τη φαντασία και την τεχνογνωσία τους για να φτιάξουν μια ολόκληρη πόλη από μπισκότο πιπερόριζας. Στόχος της έκθεσης είναι να συνδέσει το κοινό με την αρχιτεκτονική μέσω μιας καινοτόμου πρωτοβουλίας που υλοποιείται για την περίοδο των εορτών. Είναι η τρίτη χρονιά που διοργανώνεται. Φέτος φιλοξενείται στο μουσείο V&A στον χώρο του Δημιουργικού Εργαστηρίου και το θέμα της εστιάζει στην «Απεικόνιση της μελλοντικής πόλης».






Πηγή: zougla.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ