"


Απεγνωσμένοι οι φασολοπαραγωγοί στη Δυτική Μακεδονία

Αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις φασολιών πλήττουν και εξοργίζουν τους παραγωγούς που νιώθουν  ανυπεράσπιστοι από την Κυβέρνηση στα δίχτυα επιτήδειων εμπόρων.


Παραθέτουμε την ερώτηση του Γ. Κασαπίδη, βουλευτή Κοζάνης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη

''Πρωτοφανείς διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στην αγορά των αγροτικών προϊόντων στην πατρίδα μας. Μετά τις αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος που οδήγησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην κατακρήμνιση της τιμής παραγωγού, σειρά έχουν τα φασόλια.

Εκπρόσωποι φασολοπαραγωγών στη Δυτική Μακεδονία  καταγγέλλουν αθρόες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις φασολιών από την αρχή του έτους. Οι επιπτώσεις των αθέμιτων αυτών πρακτικών γίνονται τώρα αισθητές στου παραγωγούς που βλέπουν να μένει η σοδειά τους απούλητη στις αποθήκες τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα φορέων φασολοπαραγωγών της Δυτικής Μακεδονίας ορισμένοι εισαγωγείς, εκμεταλλευόμενοι στην αρχή της χρονιάς τις ιστορικά χαμηλά διεθνείς τιμές φασολιών, εισήγαγαν μεγάλες ποσότητες, κυρίως Κινεζικών, φασολιών τις οποίες και αποθήκευσαν. Αυτό το μεγάλο απόθεμα τώρα συμπιέζει έως και 35% τις τιμές των εγχώριων φασολιών. Ταυτόχρονα, παρόλο που εισήχθησαν τεράστιες ποσότητες φασολιών στην αγορά, δυστυχώς, όχι μόνο δεν πωλούνται ως προϊόντα τρίτων χωρών αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται ως ελληνικής παραγωγής.

Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η δυσφήμιση του προϊόντος και η υποβάθμιση της υπεραξίας του καθώς και η  παραπλάνηση του καταναλωτή και προφανώς η σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος. Κι όλα αυτά για προϊόντα που ως καταχωρημένα με την ένδειξη “Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη’’ είναι ενταγμένα σε πλαίσιο αυστηρών ελέγχων για την παραγωγή, τη σήμανση και την εμπορία.

Έτσι πλήττεται ευθέως και καίρια η καλή εικόνα του ελληνικού πιστοποιημένου φασολιού. Παράλληλα απαξιώνονται και οι επενδύσεις σε υποδομές και άυλες αξίες, που έκαναν η ελληνική πολιτεία και οι παραγωγοί στο παρελθόν για να τεκμηριώσουν την ποιοτική υπεροχή του φασολιού μέσω της ευρωπαϊκής αυτής πιστοποίησης.

Πολλές ανησυχίες δημιουργεί επίσης και η άγνωστη προέλευση και ταυτότητα των φασολιών που εισήχθησαν από χώρες εκτός Ε.Ε., στις οποίες χρησιμοποιούνται γεωργικά φάρμακα απαγορευμένα στην Ε.Ε.

Αγανακτισμένοι οι παραγωγοί κατηγορούν την πολιτική ηγεσία για αδράνεια και ανύπαρκτους ελέγχους που ευνοούν το νοσηρό αυτό  περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού και παραπλάνησης των καταναλωτών στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα χρόνιες παθογένειες και ελλείψεις όπως η απουσία ιχνηλασιμότητας από το χωράφι έως το ράφι και η απουσία συστήματος καταγραφής ισοζυγίων είναι έκδηλες περισσότερο από ποτέ.
Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να τηρεί τη νομιμότητα και να προστατεύει καταναλωτές και παραγωγούς από αθέμιτες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία πρακτικές.

Επειδή η ίδια  ευαγγελίζεται την ανάπτυξη μέσα από τον πρωτογενή τομέα και την ποιοτική διαφορά αυτού, ωστόσο φαίνεται να μην πράττει ούτε τα αυτονόητα για το σκοπό αυτό.

Επειδή τα μόνα αναγνωρισμένα με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό,  φασόλια Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) μέχρι σήμερα είναι τα αντίστοιχα της Καστοριάς, των Πρεσπών και του Νευροκοπίου.

Επειδή τα φαινόμενα των αθρόων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων δυσφημίζουν και απαξιώνουν τα εγχώρια φασόλια, ιδίως τα πιστοποιημένα ως Π.Γ.Ε. ελληνικά φασόλια Καστοριάς, Πρεσπών και Νευροκοπίου.

Επειδή και άλλοι φορείς παραγωγών ανά τη χώρα προετοιμάζουν φακέλους για τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις στα δικά τους φασόλια.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα στάδια διακίνησης και εμπορίας φασολιών την τελευταία διετία; Πόσες παραβάσεις καταγράφηκαν και τι ποινές επιβλήθηκαν;

2. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η εντατικοποίηση των ελέγχων για τον αποτελεσματικό περιορισμό των ελληνοποιήσεων των φασολιών με στόχο την προστασία των παραγωγών;

3. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η προβολή και ανάδειξη της ποιοτικής υπεροχής και ασφάλειας των εγχώριων πιστοποιημένων φασολιών για την καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού;

4. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να διασφαλίσει και να κάνει διακριτή την ιχνηλασιμότητα, την ταυτότητα και την προέλευση των ομοειδών εισαγομένων φασολιών από τα αντίστοιχα ελληνικά στο ράφι της εγχώριας και ευρωπαϊκής αγοράς;''

Γεώργιος Κασαπίδης

Ιωάννης Αντωνιάδης

Μαρία Αντωνίου

Δημήτριος Κυριαζίδης
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ