"


Τεράστιος κίνδυνος, για τη διατήρηση αιωνόβιων δασών, από τις παράνομες υλοτομίες


Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στα Γρεβενά, την Κοζάνη και τα Ιωάννινα


Παράτυπες και ως ένα βαθμό παράνομες υλοτομίες ακόμη και για την κάλυψη ατομικών αναγκών, που θέτουν όμως σε τεράστιο κίνδυνο τη διατήρηση αιωνόβιων δασών, διαπιστώθηκαν τους τελευταίους μήνες στα όρια αρμοδιότητας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας.

Η κατάσταση μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις κυρίως στα Γρεβενά, την Κοζάνη, αλλά εσχάτως και στα Ιωάννινα χαρακτηρίζεται από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Δασών ως εξαιρετικά κρίσιμη. Αυτός ήταν ο λόγος που από τα μέσα του καλοκαιριού ξεκίνησε μία εντατικοποίηση των ελέγχων στα δημόσια αλλά και στα δημοτικά δάση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται οι νόμιμες διατάξεις, εάν η υλοτόμηση γίνεται με βάση διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας ή με βάση δασικές αστυνομικές διατάξεις.

Η διαπίστωση ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων υλοτόμησης εφαρμόζεται μία Δ.Α.Δ του παρελθόντος, χωρίς επικαιροποίηση και κυρίως χωρίς διαχειριστικές μελέτες ανέδειξε ένα σημαντικό πρόβλημα που απειλεί με καταστροφή των δασικό πλούτο της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Β. Μιχελάκης, σε περίπτωση στο Βόιο Κοζάνης, ενώ είχε μοιραστεί λήμμα για 10 – 12.000 χωρικά, διαπιστώθηκε σε έλεγχο ότι είχαν ήδη υλοτομηθεί 20.000 χωρικά δρυός, με βάση δασική αστυνομική διάταξη.

«Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο παρανομία, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για κανονικές υλοτομίες. Ήδη κινδυνεύουν πολλά από τα δάση της περιοχής και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενημερώσαμε εγκαίρως τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες, όπως είναι οι δήμοι για τα δημοτικά δάση, να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους πολίτες, για την κατάσταση και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν.

Με τις ΔΑΔ δεν αποτυπώνονται ποια δάση μπορούν να υλοτομηθούν και γι’ αυτό υπάρχουν σήμερα περιοχές με σημαντικά προβλήματα όπως στα Γρεβενά που δεν επιτρέπεται ξύλευση σε κάποια δάση για την κάλυψη ατομικών αναγκών», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.

Με τον τρόπο αυτό απάντησε ουσιαστικά και στην πρόσφατη ανακοίνωση – καταγγελία του δήμου Ζαγορίου, που αφορούσε τη μη κάλυψη των ατομικών αναγκών για τους κατοίκους τριών τοπικών κοινοτήτων.

«Προφανώς, κάποιοι δήμοι δεν ενημέρωσαν τους πολίτες για τις επισημάνσεις της διεύθυνσης, αλλά παρόλα αυτά η υπηρεσία έδωσε τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται οι πολίτες για την κάλυψη των ατομικών τους αναγκών. Δεν είμαι ο αρμόδιος όμως για να απαντήσω, για τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αυτή η ενημέρωση είτε στο Ζαγόρι, είτε στα Γρεβενά, είτε αλλού», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.

Πηγή: kozan.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ