"


Πρώτο βραβείο για την Φέτα και το Κατσικίσιο τυρί στον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βοίου


Το πρώτο βραβείο στην αξιολόγηση τυριών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα απέσπασε ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βοίου σημειώνοντας μια ακόμη επιτυχία μετά από εκείνη το 2016.

 Τα βραβεία όπως τόνισε ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού κ. Γρήγορης Τσολόπουλος αφορούν στην τοπική Φέτα ΠΟΠ και το κατσικίσιο τυρί, ενώ ο Συνεταιρισμός απέσπασε και το τρίτο βραβείο στο καπνιστό τυρί.  Τα τυροκομικά αυτά προϊόντα ανέφερε, παράγονται από ομάδα 15 παραγωγών γάλακτος οι οποίοι εκτρέφουν εγχώριες φυλές αιγοπροβάτων που βόσκουν σε εκτάσεις του Βοίου με υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και κάτω από τους αυστηρούς ελέγχους τόσο του ΕΛΟΓΑΚ όσο εξωτερικών αξιολογητών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσολόπουλο ο Συνεταιρισμός εκτός από τα βραβευμένα προϊόντα παράγει επίσης μπάτζιο ονομασίας προέλευσης, γραβιέρα και μυζήθρα με την φετινή παραγωγή να φτάνει τους 300 τόνους σε αιγοπρόβειο γάλα, 60 τόνους φέτας και κατσικίσιου τυριού και από 1500 κιλά γραβιέρα, καπνιστό τυρί και μπάτζιο.

Τα προϊόντα αυτά διατίθενται σε τοπικά σούπερ μάρκετ, στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες.

Σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός στο πλαίσιο της λειτουργίας του οργάνωσε ομάδα παραγωγών γάλακτος, προχωρά στην αξιοποίηση επιχειρηματικών προγραμμάτων για την βελτίωση και αναβάθμιση του τυροκομείου καθώς και στην συγκρότηση ομάδας καπνοπαραγωγών.

Όσον αφορά την αυστηροποίηση του πλαισίου για τους ελέγχους γάλακτος για το οποίο αναμένεται η έκδοση σχετικής ΚΥΑ, ο κ. Τσολόπουλος σημείωσε πως αυτό θα περιορίσει τις αθρόες εισαγωγές, θα τονώσει την προσπάθεια παραγωγής τυροκομικών προϊόντων με ελληνικό γάλα και θα ευνοήσει τον ανταγωνισμό με ότι αυτό συνεπάγεται στην τιμή του γάλακτος για τους παραγωγούς.

Πηγή: ΕΡΤ Κοζάνης

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ