"

Προορισμός εβδομάδας

Οδοιπορικό στη μαγευτική Ζαγορά Πηλίου

Ένα ταξίδι «πίσω από το βουνό»


Σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά απλώνεται η Ζαγορά Πηλίου, η οποία πήρε το όνομα της κατά μια εκδοχή, από το σλαβικό «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω από το βουνό. Πρόκειται για έναν τόπο ευλογημένο με φυσική ομορφιά και πλούσια ιστορία, παράδοση στις τέχνες και στα γράμματα.
H Ζαγορά είναι χωρισμένη σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες, την Αγία Παρασκευή, την Αγία Κυριακή, τον Άγιος Γεώργιος και τη Σωτήρα. Είναι ένα πανέμορφο και καταπράσινο χωριό που δικαίως αποτελεί χειμερινό προορισμό επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Η Ζαγορά, ένα από τα ιστορικότερα χωριά του Πηλίου έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός και μαγεύει όποιον έχει την τύχη να το επισκεφτεί ειδικά τον χειμώνα. Τρεχούμενα νερά, αιωνόβια πλατάνια και παραδοσιακά καφενεία καλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει την περιοχή και οι ντόπιοι είναι πάντα πρόθυμοι να ξεναγήσουν στα μοναδικά μέρη της περιοχής.

Εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά η οποία κάνει το χωριό τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο, η Ζαγορά είναι φημισμένη και για την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου, το οποίο έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Από τις ποικιλίες μήλων που καλλιεργούνται στην περιοχή, ξεχωρίζουν τα κόκκινα μήλα στάρκιν με το εμπορικό σήμα «zagorin». Η ετήσια παραγωγή φτάνει στους 15.000 τόνους. Από τα μήλα αυτά το 60% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά και το 40% εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.

Η Ζαγορά υπήρξε επίσης πατρίδα επιφανών προσωπικοτήτων που διακρίθηκαν στα γράμματα, στις επιστήμες, στο εμπόριο και στην φιλανθρωπία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος Δ', ο μεγαλέμπορος στο Άμστερνταμ και ευεργέτης της Ζαγοράς, Ιωάννης Πρίγκος, ο αξιωματούχος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και τοπικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Μαυρίκιος. Στην περιοχή υπάρχουν μάλιστα πολλά και σημαντικά αξιοθέατα όπως οι ναοί, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Ελληνομουσείο.

Τι θα φάτε;
Το χωριό προσφέρει βέβαια τοπικές γεύσεις στα ταβερνάκια όπως παραδοσιακές πίτες, γίδα βραστή, κόκκορα και τόσα άλλα τοπικά πιάτα αλλά μπορεί κανείς επίσης να βρει παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, χωριάτικες πίτες, σπιτικές μαρμελάδες, χειροποίητα λικεράκια, χωριάτικες πίτες και αποξηραμένα βότανα για να τα πάρετε και να θυμάστε τη Ζαγορά μόλις την αφήσετε πίσω.

Πού θα μείνετε;
Στη Ζαγορά υπάρχουν πολλοί ξενώνες παραδοσιακοί και φιλόξενοι. Σίγουρα κάποιος θα ταιριάζει στις ανάγκες σας είτε αγαπάτε την πολυτέλεια είτε τα πιο απλά καταλύματα. Κάποια από αυτά είναι παραδοσιακά αρχοντικά που θα σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή ενώ τα δωμάτια με τζάκι.

Εκτός από τη Ζαγορά θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε την ευρύτερη περιοχή του Πηλίου η οποία έχει να σας προσφέρει μια σπάνια ομορφιά που θα σας χαλαρώσει και θα γεμίσει τις μπαταρίες σας. Κοντά υπάρχουν διάφορα μικρά και μεγάλα χωριά όπως το Χορευτό, το Πουρί και η Μακρυράχη τα οποία είναι επίσης πανέμορφα και γραφικά. Η περιοχή του Ανατολικού Πηλίου, είναι έτσι κι αλλιώς ένας καταπληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, ένα πανέμορφο τοπίο που προσφέρεται για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου.
Πηγή: newsbeast.gr
 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ