"


Καταργείται Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας


Χάνεται το αυτοδιοίκητο, έρχεται διοικούσα επιτροπή-Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου παραιτείται


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» καταργούνται τα δύο τριτοβάθμια ιδρύματα της περιοχής μας, τόσο το ΤΕΙ όσο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το νέο ίδρυμα που θα προκύψει θα περιέχει την φράση «Δυτικής Μακεδονίας», αλλά πια δεν θα έχουμε δικό μας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις και όχι τόσο ευχάριστες για τις διαδικασίες που επιλέγονται.

Το εγχείρημα του Υπουργείου Παιδείας θυμίζει το μοντέλο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την κατάργηση τότε δύο ΤΕΙ, του ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Τώρα καταργείται και το ΤΕΙ και το Πανεπιστήμιο για να φτιάξουμε όχι το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, αλλά το νέο ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας…

Το νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας προφανώς και έγινε γνωστό στους κυβερνητικούς βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , οι οποίοι είχαν συνάντηση με τον υπουργό κ. Γαβρόγλου .Επίσης είναι γνωστό και σε στελέχη του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ , τα οποία είναι φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας απέρριψε το αίτημα του πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Αντώνη Τουρλιδάκη για συμμετοχή των αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου στο διάλογο με τον κ. Γαβρόγλου, δείχνοντας και τις διαθέσεις του. Άξιο αναφοράς είναι ότι η πρόκληση του υπουργού για τη συνάντηση της Δευτέρας στην Θεσσαλονίκη ήταν για τους εκλεγμένους πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Ίσως γι’ αυτό και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Μίμης Δημητριάδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος την Παρασκευή το πρωί κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να δείξει ωριμότητα για την επόμενη μέρα. Η μη προβολή αντιρρήσεων από τους αντιπρυτάνεις του πανεπιστημίου για το νέο σχέδιο του υπουργείου είναι και το ζητούμενο. Φυσικά θα υπάρξουν αντιδράσεις για τη νέα διοίκηση με το μοντέλο της Δυτικής Αττικής να ακολουθείται και την ειδοποιό διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχουν δύο ΤΕΙ, αλλά ένα ΤΕΙ και ένα Πανεπιστήμιο που είχε κερδίσει το αυτοδιοίκητό του.

Το έδαφος είχε ετοιμάσει στη συνάντηση της 14ης Σεπτεμβρίου στο ΤΕΙ ο πρώην Γ.Γ κ. Γιώργος Αγγελόπουλος προτείνοντας τη σύσταση διοικούσας επιτροπής , στην οποία προφανώς και θα έχουν θέση τα παιδιά. Το αυτοδιοίκητο χάνεται , ο πρόεδρος θα είναι διορισμένος από το υπουργείο το 1/3 της διοικούσας θα είναι από το ΤΕΙ, το 1/3 από το Πανεπιστήμιο και το άλλο 1/3 διορισμένο από την πολιτεία. Ένα θέμα που αναδείχθηκε το Σεπτέμβρη με τους φορείς να τηρούν σιωπή ιχθύος πλην εξαιρέσεων.

Με αυτά τα δεδομένα η σύγκλητος του πανεπιστημίου θα συνεδριάσει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 αποφασίζοντας και την παραίτηση των μελών της, ενώ φοιτητές της Πολυτεχνικής θα προβούν σε ανάλογες κινητοποιήσεις εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη εξομοίωση πτυχίων.
Ουσιαστικά η πολιτεία θα επεμβαίνει , το νέο ίδρυμα απαξιώνεται, χάνει την αυτονομία του και κερδίζει η ποσότητα εις βάρος της ποιότητας. Οπότε είναι, λοιπόν, μικρό το καλάθι για αυτό που έρχεται… Εξάλλου υπήρξε αρκετή αργοπορία ώστε να είναι όλοι και ευχαριστημένοι.

Πηγή:prlogos.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ