Η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα θα λειτουργήσει -χάρη σε πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών "Ηλιτόμηνον"- στο νοσοκομείο "Ιπποκράτειο" της Θεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει δύο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) πρόσφερε το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού (παστεριωτή και ψυγείο), ενώ η "Ηλιτόμηνον" έκανε τη δωρεά του καταψύκτη. Η διαδικασία για τη δημιουργία της Τράπεζας και τη διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη λήψη του γάλακτος στο κτίριο Α του Νοσοκομείου είναι σε εξέλιξη,όπως ανέφερε η διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου."Τυπικά έχει γίνει η αποδοχή της δωρεάς και απομένει η επικύρωση από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου. Η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη, γιατί πρέπει να ακολουθηθούν κάποια βήματα, προκειμένου να λειτουργήσει. Είναι θέμα χρόνου η παράδοση του εξοπλισμού ο οποίος ίσως να έρθει και εντός της εβδομάδας. Εμείς έχουμε βρει τον χώρο όπου θα εγκατασταθούν ο παστεριωτής και ο καταψύκτης, στο γαλακτοκομείο στο κτίριο Α. Θα είναι η πρώτη δημόσια Τράπεζα Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα όπου αρχικά θα δίνουν γάλα οι μητέρες των οποίων τα νεογέννητα νοσηλεύονται στις ΜΕΝΝ. Μελλοντικά θέλουμε να το επεκτείνουμε και θα κάνουμε μία καμπάνια για να καλέσουμε μητέρες που έχουν γαλακτοφορία να δώσουν το γάλα τους στην Τράπεζα" επισήμανε η κ. Παπαχριστοδούλου. Παράλληλα ανέφερε ότι η Τράπεζα Γάλακτος θα παραμείνει στο Ιπποκράτειο ακόμη και όταν λειτουργήσει το Παιδιατρικό Νοσοκομείο όπου θα μεταφερθούν όλες οι Παιδιατρικές Κλινικές και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ενώ οι ΜΕΝΝ θα παραμείνουν εκεί όπου λειτουργούν μαιευτικά -γυναικολογικά τμήματα.
Εξηγώντας γιατί είναι τόσο σημαντική η λειτουργία μιας Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος η κ Βαβουράκη επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η επιβίωση των προώρων νεογνών, ιδιαίτερα αυτών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερα από 1000 γραμμάρια) χάρη στη σίτιση των προώρων με φρέσκο μητρικό γάλα από τις πρώτες ώρες της ζωής τους.
"Η σίτιση με μητρικό γάλα, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τα ποσοστά των λοιμώξεων και της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας, που είναι οι κύριες αιτίες θνησιμότητας των προώρων νεογνών. Επιπλέον, μειώνει και τα ποσοστά οπισθοφακικής ινοπλασίας, μιας κατάστασης που προσβάλλει τα πολύ πρόωρα νεογνά και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τύφλωση. Ακόμα και στις λίγες περιπτώσεις, ωστόσο, που το μωρό δεν μπορεί να ταϊστεί με μητρικό γάλα, μια πολύ μικρή ποσότητα (0,3-0,5 κυβ.εκ.) στο στόμα του ενισχύει τοπικά την άμυνα του βλεννογόνου. Δηλαδή ακόμη και η μία σταγόνα μετράει! Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η μητέρα είναι άρρωστη ή μένει μακριά από το μωρό της που νοσηλεύεται ή δεν έχει αρκετό γάλα για τις ανάγκες του. Για να μπορούν λοιπόν να σιτίζονται τα μωρά και αυτών των μαμάδων με μητρικό γάλα, είναι αναγκαίο να υπάρχουν Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος, εξοπλισμένες με κατάλληλα ψυγεία, καταψύκτες και παστεριωτές, ώστε να μπορεί να δοθεί γάλα από δότριες μητέρες. Μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν λειτουργεί Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος εκτός της Αθήνας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες και άλλων περιοχών. Γι’ αυτό το λόγο, το "Ηλιτόμηνον" έκανε έναν από τους πρωταρχικούς του στόχους τη δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη, όπου νοσηλεύεται μεγάλος αριθμός προώρων σε ΜΕΝΝ" πρόσθεσε η κ.Βαβουράκη.
Η κινητοποίηση της οργάνωσης "Ηλιτόμηνον", για να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος, ξεκίνησε το 2016 και ολοκληρώθηκε με την προσφορά του σημαντικότερου μέρους του εξοπλισμού (παστεριωτής και ψυγείο) από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του έργου, και τη δωρεά καταψύκτη από το "Ηλιτόμηνον".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ