"


Από σήμερα ξεκινάει το Cyber Monday- Tι να προσέχουμε στις online αγορές;


H Black Friday έχει θετικά αποτελέσματα αλλά οι καταναλωτές φαίνεται πως δεν χορταίνονται... εκπτώσεις και έτσι ακολουθεί και η Cyber Monday, που δεν είναι μόνο μία μέρα αλλά μία ολόκληρη εβδομάδα με μεγάλες online προσφορές.


 Σήμερα 26 Νοέμβρη 2018 είναι η Cyber Monday, 3 μέρες μετά τη Μαύρη Παρασκευή.

Πότε ξεκίνησε το Cyber Monday στην Ελλάδα;

Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησε το 2013 και διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Το 2015 συμμετείχαν στην εν λόγω δράση πάνω από 100 καταστήματα με προσφορές έως και 70%. Ο τζίρος που πραγματοποιήθηκε την Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου 2015 ήταν αυξημένος κατά 34% σε σύγκριση με αυτόν της εβδομάδας που προηγήθηκε (24-30 Νοεμβρίου).Το διάστημα αυτό, πλήθος ελληνικών ηλεκτρονικών καταστημάτων θα παρέχει ελκυστικές προσφορές προς το καταναλωτικό κοινό, προτρέποντάς το να «βιώσει» την online αγοραστική εμπειρία.

Στόχος της επιτυχημένης δράσης που διενεργείται στην Ελλάδα από το 2013, είναι αφενός μία ευκαιρία του καταναλωτικού κοινού να αγοράσει σε τιμές προσφοράς και αφετέρου η εκπαίδευση και ενημέρωσή του στη διαδικασία της «online» αγοράς και των πλεονεκτημάτων της.
Cyber Monday: Ημέρα προσφορών και η σημερινή μετά τη Black Friday, αλλά μόνο για διαδικτυακές αγορές.

Η Cyber Monday – Ηλεκτρονική Δευτέρα, ξεκίνησε όπως και η Black Friday από τις ΗΠΑ, το 2005, και διενεργείται τη Δευτέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και θεωρείται το online αντίστοιχο της Black Friday, η οποία στην Ελλάδα τρίτη χρονιά εφαρμογής του θεσμού δεν περιορίστηκε σε μια μόνο ημέρα αλλά ξεκίνησε από την Πέμπτη και κράτησε μέχρι και το Σάββατο.

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να επωφεληθούν από τις διαδικτυακές προσφορές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις αγορές τους με δεδομένο ότι διάφοροι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την ημέρα.

Βασικός κανόνας online αγορών είναι πάνω από όλα οι χρήστες να διασφαλίζουν ότι όλες οι αγορές τους γίνονται σε ασφαλείς ιστότοπους δηλαδή σε νόμιμους ιστότοπους, που έχουν δοκιμασθεί και κριθεί ως αξιόπιστοι για online αγορές.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι δύσπιστοι και επιφυλακτικοί σε περίεργες διευθύνσεις URL αλλά και σε προσφορές που είναι ύποπτα χαμηλές. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ESET οι χρήστες θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

•    Ποτέ δεν πατάμε συνδέσμους ή ανοίγουμε συνημμένα σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή δημοσιεύσεις σε social media που υπόσχονται «τρομερές ευκαιρίες», ή δώρα ως αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση «ερευνών».
•    Ομοίως, επιφυλακτικοί θα πρέπει να είμαστε με pop-up διαφημίσεις και banner, καθώς πολλές φορές οδηγούν σε κακόβουλες ιστοσελίδες για να κλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία.
•    Αντί να πατήσουμε βιαστικά πάνω σε οποιαδήποτε online προσφορά, προτιμούμε να πληκτρολογήσουμε προσεκτικά τη διεύθυνση URL του πωλητή στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης και να επιβεβαιώσουμε ότι πρόκειται για πραγματική προσφορά.
•    Προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε ακόμη και όταν συγκρίνουμε τιμές και αναζητούμε αξιολογήσεις προϊόντων, καθώς και εκεί οι κυβερνοεγκληματίες «εμποτίζουν» τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης με παραπλανητικούς συνδέσμους. Προσπαθούμε αντ 'αυτού να αναζητούμε προσφορές απευθείας στις ιστοσελίδες αξιόπιστων καταστημάτων και αλυσίδων λιανικής, κρατώντας τα μάτια μας ανοιχτά ακόμη και εκεί.

Ασφαλείς πληρωμές 

Αφού έχετε επισκεφθεί έναν ιστότοπο και πριν εισάγετε σε αυτόν τα προσωπικά σας στοιχεία και τις λεπτομέρειες πληρωμής, ένα πρώτος τρόπος προστασίας είναι να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση HTTPS, η οποία υποδεικνύεται με ένα εικονίδιο λουκέτου στα αριστερά της γραμμής διευθύνσεων URL στο πρόγραμμα περιήγησης.

Ωστόσο, η παρουσία του λουκέτου και μόνο δεν σημαίνει ότι ο ιστότοπος είναι ασφαλής, καθώς όλο και περισσότεροι παράνομοι ιστότοποι εκμεταλλεύονται την εύκολη διαθεσιμότητα των πιστοποιητικών TLS/SSL που επιτρέπουν συνδέσεις HTTPS. Εξαιρετικά σημαντική είναι η χρήση αξιόπιστης σύνδεσης στο Internet για τις αγορές σας.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το οικιακό ή το εταιρικό δίκτυο ή τα δεδομένα σας, παρά ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, καθώς πολλά από αυτά δεν είναι ασφαλή. Η χρήση ενός εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) μπορεί επίσης να σας προστατέψει, βεβαιωθείτε ωστόσο ότι χρησιμοποιείτε αξιόπιστο πάροχο VPN.

Βασικοί κανόνες προστασίας

Ορισμένες από τις θεμελιώδεις πρακτικές στον τομέα της υγιεινής στον κυβερνοχώρο, θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις ενώ κάνετε όλες τις online αγορές σας. Αρχικά, διατηρήστε το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. Έπειτα, χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας που ενσωματώνει πολλαπλά επίπεδα προστασίας και το οποίο, ιδανικά, περιλαμβάνει επίσης προστασία για ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές και πληρωμές.

Καθώς οι επιτιθέμενοι επινοούν συνεχώς νέα κακόβουλα εργαλεία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό διαθέτει τις τελευταίες ενημερώσεις. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε σύνθετους και μοναδικούς κωδικούς ή φράσεις πρόσβασης, ειδικά για τους πιο πολύτιμους λογαριασμούς σας, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικούς λογαριασμούς και λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης, και ενεργοποιήστε τον έλεγχο πιστοποίησης διπλού παράγοντα, όπου διατίθεται.

Πηγή:  iefimerida.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ