Τι μαγειρεύουμε αύριο Σάββατο; Λαζάνια με σπανάκι και μπεσαμέλ


Υλικά συνταγής

•    500 γρ. λαζάνια [τα μεγάλα τετράγωνα]
•    800-1000 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο και στραγγισμένο
•    5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
•    1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
•    2 αβγά
•    1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ή εμεντάλ
•    1 φλ. τσαγιού φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο κομμένο σε κύβους
•    ελαιόλαδο
•    αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
•    3 ποτήρια φρέσκο γάλα
•    7 κουταλιές σούπες αλεύρι ή κορν φλάουερ
•    5 κ.σ. βούτυρο
•    2 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
•    λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
•    αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
1.    Ζεματίζουμε τα λαζάνια σε αλατισμένο νερό για μισό λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
2.    Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ  (βλέπε παρακάτω)
3.    Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 1′-2′. Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι [προσοχή λόγω των τυριών] πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει και να πιεί το νερό του.
4.     Προσθέτουμε εκτός φωτιάς τον άνηθο, τα τυριά ανακατεμένα με τα χτυπημένα αβγά, προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο σπανάκι,  προσθέτουμε και τη μισή μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
5.     Σε ένα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί, [να χωράει 6 λαζάνια στη στρώση] βάζουμε λίγο γάλα, μετά μια στρώση λαζάνια, από πάνω μια λεπτή στρώση από το μείγμα του σπανακιού, μετά πάλι μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη γέμιση σπανακιού, προσθέτουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ και είμαστε έτοιμοι για ψήσιμο.
6.    Ψήνουμε στο φούρνο (που έχουμε προθερμάνει) για 40’ στους 190º C. Στην αρχή σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, μετά τα 40΄ ξεσκεπάζουμε από το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζουμε με το τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10-15’ στους 150º C.  [Προαιρετικά, πριν σερβίρουμε απλώνουμε πάνω από κάθε κομμάτι, 1 κουταλάκι κέτσαπ.]

Για την μπεσαμέλ:
Εκτέλεση συνταγής

1.    Ρίχνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε, σε μέτρια φωτιά, να λιώσει. Μόλις μισολειώσει προσθέτετε σταδιακά, λίγο τη φορά,  το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
2.    Προσθέτετε το γάλα, με μια ΚΟΦΤΗ ΚΙΝΗΣΗ, συνεχίζοντας το ανακάτεμα για να μη μας σβολιάσει το αλεύρι και να πετύχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
3.    Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε την ένταση της φωτιάς και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να «δέσει» η κρέμα.
4.    Αποσύρετε τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και την αφήνετε να κρυώσει.
5.    Μόλις μισοκρυώσει ρίχνετε στη κρέμα τα αβγά, ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις, για να ενσωματωθούν αμέσως με το μείγμα. Η κρέμα σας πρέπει να είναι λεία.
Σημείωση: Ανάλογα με τη χρήση της μπεσαμέλ πρέπει να αλλάζει η πυκνότητά της ως εξής:
•    Aραιή για σάλτσες ή σούπες (προσθέτετε πιο πολύ γάλα από το προτεινόμενο στη παρούσα συνταγή)
•    Μέτρια δηλ. κανονική για παστίτσιο μουσακά, τυρόπιτες κ.λ.π. (η πιο πάνω συνταγή ως έχει)
•    Πυκνή για μπουρεκάκια, κροκέτες (προσθέτετε πιο λίγο γάλα από το προτεινόμενο στη παρούσα συνταγή)

Πηγή: sintayes.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ