"

Μεγάλες προοπτικές για τους Έλληνες παραγωγούς κατσικίσιου γάλακτος

Ευοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου παραγωγής κατσικίσιου γάλακτος. Βέβαια, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επιταχύνουν τις απαραίτητες εκείνες διαδικασίες προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει το εν λόγω προϊόν στις διεθνείς αγορές. Τις εκτιμήσεις αυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Global Greece Μπάμπης Φιλαδαρλής και ο τεχνολόγος - γεωπόνος, Δημήτρης Μηνόπουλος, ιδιοκτήτης της πρότυπης κτηνοτροφικής- αιγοτροφικής μονάδας "Αμάλθεια", με έδρα στην Άνω Καλλίνικη Φλώρινας.

«Οι περισσότεροι επιστρέφουν από το ταξίδι του μέλιτος, μεταφέροντας στις αποσκευές τους σουβενίρ από τη χώρα την οποία επισκέφθηκαν. Τα νιόπαντρα, όμως, πλούσια ζευγάρια της Κίνας που επιλέγουν να πετάξουν στη Νέα Ζηλανδία, φορτώνουν τις βαλίτσες τους με κατσικίσιο γάλα, είτε φρέσκο, είτε σε σκόνη, αφού γνωρίζουν τις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η κατανάλωσή του είναι άκρως ευεργετική, ιδίως για την ανάπτυξη των παιδιών», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Global Greece, Μπάμπης Φιλαδαρλής. Υπογραμμίζοντας τις τεράστιες προοπτικές για τους Έλληνες παραγωγούς, αλλά και τις θετικές τάσεις που προοιωνίζονται για το προϊόν στο άμεσο μέλλον, σημείωσε ότι η Ελλάδα στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος- αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό της -κατατάσσεται

Ο κ. Φιλαδαρλής υπογράμμισε την "κυριαρχία της Ελλάδας στην παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος, η οποία αναλογικά με την έκταση και τον πληθυσμό της κατατάσσεται στην 1η θέση στη Δύση και στην 3η παγκοσμίως".

        Σύμφωνα πάντως με τα πρώτα στοιχεία, όπως επισήμανε ο κ. Φιλαδαρλής, παρατηρείται ότι ως προς την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο κατσικίσιων τυριών, μόνο δύο χώρες μπορούν να ανταγωνιστούν την Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν και μεγαλύτερη παραγωγή, ενώ πρόσθεσε ότι "δυνητικά στο μέλλον αυτό μπορεί να συμβεί και με την Τουρκία".
   
    Με βάση τη μελέτη, στην Ελλάδα εκτρέφονται περίπου 4,5 εκατομμύρια κατσίκια και η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία της ΕΕ, με 47,6% των αρμεγόμενων κατσικιών. Απαντώντας στην ερώτηση “ γιατί τότε η παραγωγή γάλακτος σε απόλυτα νούμερα είναι μεγαλύτερη στη Γαλλία και στην Ισπανία”;, ο ίδιος επισήμανε ότι από τη μελέτη προκύπτει η απάντηση είναι ότι “ εκεί οι εκτροφές είναι πιο συστηματικές και λιγότερο εκτατικές, ενώ παράλληλα οι ράτσες των ζώων τους αποδίδουν περισσότερο ημερήσιο γάλα”. Όμως, το ελληνικό γάλα, αν και με λιγότερη παραγωγή ανά ζώο, παρουσιάζει μεγάλα ποιοτικά πλεονεκτήματα, ειδικά ως προς την παραγωγή τυριών, λόγω της μικροχλωρίδας και των αρωματικών στοιχείων.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές του ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος, ειδικά για την αγορά της Ευρώπης, "με δεδομένο ότι σήμερα σημειώνεται μεγάλη παγκόσμια τάση προς το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα αυτού, όπως τα τυριά και το γιαούρτι και η κρέμα. Φυσικά το προϊόν με τη μεγαλύτερη υπεραξία, είναι η σκόνη γάλακτος".

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Φιλαδαρλής επισήμανε ότι "δυστυχώς, μεγάλες ποσότητες ελληνικού κατσικίσιου γάλακτος εξάγονται στη Γαλλία, όπου οι παραγωγοί των γαλλικών τυριών σέβρ το χρησιμοποιούν κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας του δικού τους γάλακτος, λόγω μεγάλων ποσοτήτων θετικής μικροχλωρίδας και αρωματικών στοιχείων από τα πολυποίκιλα βότανα της ελληνικής γης και των βουνών μας με τα οποία εκτρέφονται τα ελληνικά κατσίκια".

    Πάντως, εκφράζοντας τη πεποίθησή του ότι οι Έλληνες παραγωγοί κατσικίσιου γάλακτος μπορούν να πρωταγωνιστήσουν παγκοσμίως, ο κ. Φιλαδαρλής υπογράμμισε την ανάγκη συστράτευσης όλων των εμπλεκομένων, λέγοντας χαρακτηριστικά "πουθενά και σε κανένα πεδίο δεν θα μπορεί κάποιος να διαπρέψει μόνος του. Χρειάζεται και απαιτείται ενότητα. Η ισχύς εν τη ενώσει λέει το γνωμικό και είναι απόλυτα αληθές".

Ναι μεν, αλλά λέει από την πλευρά του ο επί 30 χρόνια παραγωγός
    Με τη φράση "χωρίς ένα ισχυρό Κέντρο Γενετικής Βελτίωσης δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα προς τα μπρος", ο κ. Μινόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό και δυσαρέσκειά του για την υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα μας, σε τομείς που όπως είπε, "θα μπορούσε όχι μόνο να πρωταγωνιστεί, αλλά να δείχνει το δρόμο σε σημερινούς ανταγωνιστές, που ενώ δεν είναι ευλογημένοι με την ελληνική γη, ωστόσο κάνουν άλματα, κυρίως λόγω της οργάνωσης και αποφασιστικότητας που επιδεικνύουν".

    Για την αξιοποίηση των ευοίωνων προοπτικών, νούμερο ένα προτεραιότητα αποτελεί η λειτουργία ενός ισχυρού Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης στη χώρα μας. "Η επιστήμη, οι ερευνητές κάνουν διατριβές και μελέτες που συνωστίζονται στα γραφεία κάποιων και εν συνέχεια κλειδώνονται σε συρτάρια. Η έρευνα δεν κεφαλαιοποιείται στον πρωτογενή τομέα, ο κόσμος του οποίου εάν δεν εμπλουτιστεί με γνώσεις και κατάρτιση, δυστυχώς δεν θα πάει μακριά", υπογράμμισε.

    Απαιτούνται ισχυρή πολιτική βούληση για την υλοποίηση και εφαρμογή ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για το μέλλον του κλάδου της κτηνοτροφίας, χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα και "ομαδικότητα, συνεργατικότητα και σύμπνοια, έννοιες που στη χώρα μας λείπουν".
   
         Οφέλη από το γάλα Κατσίκας
    Παρά το γεγονός ότι δεν είναι (σύντομα θα λέμε: ‘δεν ήταν’) τόσο δημοφιλές όσο το αγελαδινό γάλα, το γάλα κατσίκας έχει οφέλη και διατροφικές αξίες που το αγελαδινό γάλα στερείται.  Αρκετές κλινικές έρευνες πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό και σε αντίθεση με το αγελαδινό γάλα, το γάλα κατσίκας προκαλεί λιγότερη φλεγμονή στο στομάχι. Οι γενναιόδωρες ποσότητες πρωτεϊνών στο γάλα κατσίκας προάγουν την ανάπτυξη. Το γάλα κατσίκας περιέχει πολύ περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο γάλα που είναι ιδανικό για ισχυρά οστά.

    Τα πλεονεκτήματα της εκτροφής κατσικιών, σε σύγκριση με τις αγελάδες, είναι ότι είναι έχουν μικρότερο κόστος εκτροφής και απαιτούν μικρότερο χώρο. Επιπλέον, από την εκτροφή κατσικιών προκαλείται πολύ λιγότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τα αιγοπρόβατα εκτρέφονται κυρίως από άτομα με χαμηλό εισόδημα, στην ύπαιθρο και η συμβολή τους στο εισόδημα είναι σημαντική.

    Μεταξύ άλλων, το κατσικίσιο γάλα, το οποίο ειδικοί θεωρούν ότι είναι το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό, έχει τα εξής οφέλη:

*έχει μικρότερη περιεκτικότητα σελακτόζη, κάτι που το καθιστά πιο εύπεπτο από το αγελαδινό και ενδεδειγμένο σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη
*Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βοηθώντας στην υποστήριξη της όρασης και σε ασβέστιο, που ευνοεί την υγεία των οστών, σε σχέση με το αγελαδινό
*Ωφελεί περισσότερο από το αγελαδινό στηνοστεοπόρωση και την οστεοπενία, λόγω καλύτερης απορροφητικότητας στα μεταλλικά του στοιχεία (μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο)
*Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β3 και Κ που παίζουν σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, από το νευρικό σύστημα μέχρι την υγεία της καρδιάς
*Δεν προκαλεί αλλεργίες και συμβάλλει στη θεραπεία του γαστρικού έλκους.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ