"


A2 : Οι μετεγγραφές της τελευταίας στιγμής που αλλάζουν τα δεδομένα


Δεν ήταν λίγες οι ομάδες της Α2 που προχώρησαν το Σεπτέμβρη σε διορθωτικές κινήσεις στο ρόστερ τους. Πόσο έχουν βοηθήσει στις 4 πρώτες αγωνιστικές; Το basketblog.gr αναλύει.
Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες 4 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος της Α2. Ήδη τα πρώτα συμπεράσματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους αναφορικά με την πορεία των ομάδων αλλά και συνολικά του πρωταθλήματος.

Φυσικά οι ομάδες δεν έχουν δώσει μόνο τους αγώνες του πρωταθλήματος, αλλά και αυτούς του Κυπέλλου, όπου σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησαν σαν πιο… επίσημα φιλικά αλλά και σαν τεστ για να τσεκάρουν οι προπονητές αν τα ρόστερ τους έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θέλουν. Δεν ήταν, λοιπόν, λίγες οι ομάδες που προχώρησαν σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να παρουσιάσουν αυτό που θέλουν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Το basketblog.gr θα επιχειρήσει αναλύσει πώς αυτές οι κινήσεις έχουν μπει στην ομάδα και έχουν προσφέρει με το δικό τους τρόπο.

Η εμπειρία κάνει τη διαφορά
Αναμφίβολα οι δύο μετεγγραφές που ήχησαν πιο έντονα στο άκουσμα τους ήταν αυτές του Μιχάλη Πολυτάρχου και του Ρονάλντας Ρουτκάουσκας στον Ηρακλή. Ο πρώτος αποχώρησε από το Περιστέρι και την ηγεσία της ομάδας και έκανε το ταξίδι των 504 χιλιομέτρων για χάρη του «γηραιού», ενώ ο δεύτερος επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια με σκοπό να κάνει ότι δεν έκανε στην πρώτη του θητεία, να πανηγυρίσει την άνοδο στην Basket League.
Ήδη οι δύο έμπειροι παίκτες έχουν μπει στο κλίμα και το rotation της ομάδας και όχι μόνο προσφέρουν στους Θεσσαλονικείς, αλλά είναι και οι παίκτες κλειδιά στις νίκες του Ηρακλή. Ο Πολυταρχου σε 4 αγώνες μετράει 15,5 πόντους, 6,5 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ σε περίπου 33 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Μάλιστα, ο Πολυτάρχου έχει βρει ήδη και τον αγαπημένο του… δρόμο προς το καλάθι, το μακρινό σουτ, έχει 30,3% ευστοχίας από τα 6,75.
Από την άλλη, ο Ρονάλντας Ρουτκάουσκας μπορεί να μην έχει τα ίδια νούμερα με τον «μπομπέρ» του Ηρακλή, όμως προσφέρει 8 πόντους και 6,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Παράλληλα, είναι ο άνθρωπος που βοηθά περισσότερο από τον καθένα στις δεύτερες επιθέσεις της ομάδας, μιας και δίνει 2,2 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα, στοιχείο που τον κάνει απαραίτητο στο φετινό ρόστερ του Ηρακλή.

Αλλαγή ξένων με θετικό πρόσημο
Λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος η Καστοριά προχώρησε σε αλλαγή ξένου. Ο Πούσταχβαρ που είχε έρθει στις αρχές του Σεπτέμβρη έδωσε τη θέση του στον Γιούστας Φουρμαναβίτσιους και ο Λιθουανός φόργουορντ έχει βοηθήσει και με το παραπάνω τους «γουναράδες».
Ο Φουρμαναβίτσιους είναι ο πρώτος σκόρερ της Καστοριάς σε αναλογία με τις συμμετοχές του με 12,3 πόντους ανά αγώνα. Προσφέρει βοήθειες από το τρίποντο, στοιχείο που ήθελε άλλωστε ο Νίκος Καραγιάννης, έναν «ψηλό» που θα βγαίνει να σουτάρει, με τον Λιθουανό να έχει 36,3% ευστοχία από τα 6,75.
Παράλληλα, οι βοήθειες του στο ριμπάουντ είναι σημαντικές με 3,3 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ μοιράζει και 2 ασίστ κατά μέσο όρο.

Ο Λετονός "μπομπέρ"
Κίνηση ουσίας με τον Ρίχαρντ Κούκσιτς προσπάθησε να πραγματοποιήσει ο Ερμής Αγιάς λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και μέχρι στιγμής έχει πετύχει… λίρα 100. Ο Κούκσιτς είναι βασικός και αναντικατάστατος στο φετινό ρόστερ του Γιώργου Σκαραφίγκα με 26,2 λεπτά συμμετοχής, με το Νέστορα Κόμματο να είναι ο μοναδικός με περισσότερο χρόνο συμμετοχής.
Σε αυτά τα 26,2 λεπτά ο έμπειρος φόργουορντ μετρά 14 πόντους κατά μέσο όρο, μαζεύοντας παράλληλα και 2,5 ριμπάουντ. Χαρακτηριστικό στοιχείο του παιχνιδιού διεθνή Λετονού είναι το 50% ευστοχίας από τα 6,75 που τον καθιστά κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες.

Ένας νέος στους... μπέμπηδες του Αμαρουσίου
Κίνηση που τόνωσε το περαιτέρω το νεανικό του στοιχείο πραγματοποίησε λίγο πριν την έναρξη της σεζόν το Μαρούσι, αποκτώντας από την ΑΕΚ με τη μορφή δανεισμού τον Μάνο Χατζηδάκη. Ο νεαρός σέντερ όχι μόνο προσαρμόστηκε γρήγορα στο κλίμα της ομάδας και το rotation του Κώστα Κεραμιδά, αλλά αποτελεί και ένα από σημαίνοντα γρανάζια της μηχανής του Αμαρουσίου. Ο Χατζηδάκης έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο πόντων στην ομάδα, μιας και μετρά 14,7 πόντους κατά μέσο όρο, ενώ μαζεύει και 4,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Μαζί με τον Ορφέα Στασινό έχουν δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον δίδυμο κοντού-ψηλού, όντας οι δύο παίκτες με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα.

Ο μετρ των ασίστ
Ο Απόλλων Πατρών μπορεί ακόμα να μην έχει φτάσει στο πρώτο ροζ φύλλο αγώνα της σεζόν, παλεύει όμως τα περισσότερα παιχνίδια. Κόντρα στον Κόροιβο έφτασε κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή στο β’ ημίχρονο, ενώ κόντρα στον Ηρακλή κοίταξε στα μάτια τον αντίπαλο και μάλιστα στο Ιβανώφειο για ένα ημίχρονο, όμως δεν άντεξε στη συνέχεια. Πρωταγωνιστής της φετινής προσπάθειας των «μελανόλευκων» είναι ο Φώτης Ζούμπος, ο οποίος έκανε προπονήσεις αρχικά με την ομάδα και στη συνέχεια προστέθηκε στο ρόστερ.
Ο νεαρός γκαρντ μπορεί να μην είναι το κλασσικό point guard, όμως συνδυάζει δημιουργία και εκτέλεση, μετρώντας σε 4 αγώνες 11,7 πόντους και 5,5 ασίστ, όντας ένας από τους πλέον δημιουργικούς παίκτες του πρωταθλήματος. Ο άλλοτε ταλαντούχος παίκτης του Παναθηναϊκού καλείται να «κουβαλήσει» το φορτίο του φετινού Απόλλωνα και να τον ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ