Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να παραμείνει η Αγία Σοφία ως Μουσείο


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε να παραμείνει το Μουσείο ως έχει και να μην μετατραπεί μετά από 83 χρόνια ξανά σε τζαμί.


Το αίτημα για την μετατροπή σε τζαμί είχε υπέβαλε, εδώ και τρία χρόνια, η Τουρκική Ένωση Υπηρεσίας Μόνιμων Βακουφίων Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος

Η τυχούσα μετατροπή του σε τζαμί θα αποτελούσε πλήγμα τόσο για τους απανταχού Χριστιανούς όσο και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η εν λόγω Ένωση είχε ζητήσει το 2004 από τον πρωθυπουργό τότε Ερντογάν να ανοίξει η Αγία Σοφία

Οι ίδιοι μουσουλμάνοι προσέφυγαν το 2005 στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου έλαβαν αρνητική απάντηση και το 2014 στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προσανατολίζονταν να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί αφού τον Ιούνιο του 2016 αναγνώστηκε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση από την κρατική τουρκική τηλεόραση.

Αμερικανοί και Ρώσοι αντέδρασαν ζητώντας από την Τουρκία να σεβαστεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας, ενώ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κάλεσε τους Τούρκους «να σεβαστούν τη θρησκεία μας».

Ένα μήνα αργότερα η ΕΕ αποφάσιζε το «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία κάνοντας σαφείς αναφορές στις προκλήσεις εντός της Αγίας Σοφίας.

Όμως το κυβερνών AKP ζήτησε να γίνει η Αγιά Σοφιά ξανά τζαμί ως αντίποινα για την επικείμενη τότε και πραγματοποιηθείσα μετά αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Τον Δεκέμβριο του 2017 μια ομάδα μουσουλμάνων με το όνομα «Εστίες Μαχητών» εισέβαλε στην Αγία Σοφία την ώρα που ήταν γεμάτη από τουρίστες και προσευχήθηκε.

Τρεις μήνες αργότερα ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν με πρόφαση τα εγκαίνια έκθεσης μετέβη στην Αγία Σοφία και αφού προσευχήθηκε δήλωσε πως ο χώρος ήταν τζαμί που έγινε μουσείο δίνοντας έτσι το στίγμα του ήθελε να γίνει με το μνημείο.

Φέτος τον Μάιο οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε χιλιάδες μουσουλμάνους να προσευχηθούν έξω από την Αγία Σοφία την πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν πήρε ανταλλάγματα. Σίγουρα πήρε από την ΕΕ πιθανότατα όμως να έχει πάρει και από την Ελλάδα. Εκεί είναι το πρόβλημα. Ότι ζητάει ο Ερντογάν πάντα έχει να κάνει με την Θράκη.

Σημειώνεται ότι ήδη το ελληνικό κράτος «συνταξιοδότησε» τους μουφτήδες σε Ξάνθη και Κομοτηνή ενώ άνοικε επικίνδυνο «παράθυρο» που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον στην αναγνώριση «τουρκικής μειονότητος» με την διάταξη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος πού προβλέπει την επίσημη μετάφραση στην τουρκική γλώσσα των αποφάσεων των Μουφτήδων επί των αστικών υποθέσεων που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία τους!
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ