"


«Βούλιαξε» από κόσμο η ακατοίκητη Περικοπή – Ατελείωτο γλέντι στο παραδοσιακό ολοήμερο πανηγύρι

Ατελείωτο γλέντι και φέτος – ανήμερα της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θετόκου – μέχρι αργά το απόγευμα  στο παραδοσιακό ολοήμερο πανηγύρι της Περικοπής.
Στο χωριό «Φάντασμα» του Δήμου Αμυνταίου, που, εκκλησιαστικά, όμως, ανήκει στην Καστοριά, στην Περικοπή, αναβίωσε και φέτος ένα από τα μοναδικά και ξεχωριστά ολοήμερα πανηγύρια της περιοχής και για τον λόγο αυτό, οι εκδηλώσεις τον 15αύγουστο πραγματοποιούνται την ημέρα, αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως  της Θετόκου, ο οποίος,  όμως, ανοίγει τις πόρτες στο κοινό μόνο την ημέρα της Παναγίας.

Άλλωστε, δεκαπενταύγουστος χωρίς πανηγύρι είναι φαγητό, χωρίς αλάτι. Τα πανηγύρια που πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές, δίνουν ζωή στην πολιτιστική μας κληρονομιά και μας θυμίζουν την όμορφη, γιορτινή πλευρά της ζωής. Τα πανηγύρια είναι από τους πιο αντιπροσωπευτικούς τρόπους για να ανακαλύψεις την ψυχή του κάθε τόπου. Μετά την Θεία Λειτουργία, οι κάτοικοι – σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – γιόρτασαν την Κοίμηση της Θεοτόκου με παραδοσιακή μουσική, γλέντι, χορό και φαγοπότι. Τα ήθη και τα έθιμα στην περιοχή μας καλά κρατούν!

Κάθε δεκαπενταύγουστο η Περικοπή βάζει τα καλά της...
Ωστόσο, το πανηγύρι της Περικοπής, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον για πολλούς λόγους, όπως το μαρτυρικό παρελθόν της– κυρίως από την εποχή του εμφυλίου – οπότε και κάηκε ολοσχερώς το χωριό, γεγονός, άλλωστε που στη συνέχεια έμεινε ακατοίκητο, εξαιτίας έλλειψης βασικών υποδομών, όπως το οδικό δίκτυο, αφού 5 χιλ. είναι χωματόδρομος, ενώ εν έτη 2018 είναι το μοναδικό χωριό, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός, κι έτσι αναπόφεκτα ο Πολιτιστικός  Σύλλογος του χωριού διοργανώνει το καθιερωμένο πανηγύρι του 15αύγουστου την ημέρα, διατηρώντας την παράδοση, τα ήθη και έθιμα.

Φέτος, γεγονός είναι ότι οι εκδηλώσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Με σύμμαχο τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες - δεν έβρεξε καθόλου, σε αντίθεση με άλλες περιοχές - πλήθος κόσμου από νωρίς το πρωϊ έφτασε στο ορεινό χωριό της Περικοπής, επισκέφτηκε την Εκκλησία, ορισμένοι, μάλιστα, κοινώνησαν, κατόπιν περιηγήθηκαν στην περιοχή αντικρίζοντας με θαυμασμό τον πλούτο της φύσης, καθώς και με απορία και δέος το όλο τοπίο με τα δεκάδες γκρεμισμένα  σπίτια, ενώ στη συνέχεια συμμετείχε στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν στην διαμορφωμένη πλατεία του χωριού.Φυσικά και φέτος ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πανηγύρι έδωσαν οι γνωστοί καβαλάρηδες, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και μια βόλτα πάνω στο άλογο.

«Φωτιά» στη διασκέδαση από τα «ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ»
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το δημοφιλές νεανικό μουσικό συγκρότημα από το Βαρικό τα «ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ», έβαλαν «φωτιά» στη διασκέδαση και με το πλούσιο ρεπερτόριό τους στην παραδοσιακή μουσική ξεσήκωσε τον κόσμο, ο οποίος διασκέδασε με την ψυχή του μέχρι αργά το απόγευμα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για του χρόνου.





ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ