"


Τα οφέλη του βραδινού ύπνου στον οργανισμό μας

Με τον ύπνο αποκαθίσταται και όποια φθορά έχει υποστεί η καρδιά

Ένα είναι το σίγουρο… Ο βραδινός ύπνος δεν αναπληρώνεται με τίποτα! Και αυτό γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικός και από αυτόν εξαρτάται η σωματική και ψυχική υγεία, καθώς και η λειτουργικότητα του ανθρώπου.
Έρευνες που ασχολούνται με το θέμα του ύπνου, δείχνουν ότι παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή και έκκριση των ορμονών. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει την γκρελίνη, την ορμόνη της πείνας και την λεπτίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού. Όταν κάποιος στερείται ύπνου, αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, καθώς διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών. Επιπλέον, ο ύπνος σχετίζεται και με την ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έλλειψη ύπνου, αυξάνει το σάκχαρο και οι επιστήμονες θεωρούν ότι συνδέεται με την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Αντίθετα, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, εξασφαλίζει σωστή ανάπτυξη παιδιών και εφήβων και ενισχύει τους μυς.

Το βράδυ γίνεται και η φυσική ανάπλαση κυττάρων και ιστών, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιγηραντικός παράγοντας. Συνεπώς, η έλλειψή του εμποδίζει την επιδιόρθωση σε βλάβες των ιστών. Επιπλέον, με τον ύπνο αποκαθίσταται και όποια φθορά έχει υποστεί η καρδιά ή τα αγγεία και τονώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, κάποιος που κοιμάται επαρκώς, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα και γρηγορότερα λοιμώξεις και ιούς. Παράλληλα, ο ύπνος είναι σημαντικός και για την πνευματική και ψυχική υγεία και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να ξεπερνά τις 6 ώρες και να μην υπερβαίνει τις 9. Ο βραδινός ύπνος, βοηθά στην βελτίωση της μνήμης αλλά και της σκέψης. Ο εγκέφαλος όταν ξεκουράζεται, μπορεί να αποδώσει καλύτερα σε σχέση με κάποιον που δεν κοιμάται αρκετά το βράδυ.Επίσης, συμβάλλει στη μείωση του άγχους και του στρες. Η ορμόνη σεροτονίνη, εκκρίνεται με τον ύπνο και ως αποτέλεσμα έχει τη συναισθηματική πληρότητα. Η στέρηση του ύπνου, έχει διαπιστωθεί ότι συνδέεται με την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές νόσους, καθώς εμποδίζει την ορμόνη να επηρεάσει την ψυχική κατάσταση.


Πηγή






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ