"


Σε 12 δόσεις η πληρωμή των φόρων

Τη δυνατότητα πληρωμής πάγιων φόρων, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος, ο φόρος ακινήτων, ο ΦΠΑ, τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 μηνιαίες δόσεις, προβλέπει νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα.
Το ΥΠΟΙΚ θέλει να δημιουργήσει ένα νέο «καθεστώς» στον τρόπο πληρωμής των πάγιων φόρων που έχει διττό σκοπό. Πρώτον να «τιθασεύσει» το φαινόμενο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και δεύτερον να παράξει συνθήκες ομαλής ροής πληρωμών για φόρους. Με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών να βρίσκεται στα όρια της αντοχής, οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι είναι αναγκαία η θέσπιση μέτρων, που θα διευκολύνουν το «έργο» των φορολογούμενων και διασφαλίσουν μια «πρώτης τάξεως» ροή χρημάτων προς την εφορία.
Οι πρώτες «διαρροές» από κυβερνητικά στελέχη για το παραπάνω σχέδιο, είχαν γίνει τον Ιανουάριο του 2018, ωστόσο τότε το ΥΠΟΙΚ είχε προχωρήσει σε άμεση διάψευση, πιθανότατα γιατί δεν είχε εξασφαλιστεί το άκρως απαραίτητο ΟΚ των Θεσμών.
Οι τελευταίοι, όπως περιγράφεται και στο Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, έδωσαν την έγκρισή τους για την εκπόνηση μελέτης αναφορικά με την πληρωμή φόρων σε 12 μηνιαίες δόσεις, με ηλεκτρονικά μέσα. Ουσιαστικά ανοίγεται ο δρόμος για την πλήρη επεξεργασία και εφαρμογή του σχεδίου του ΥΠΟΙΚ, για το οποίο έχουν ήδη «εκπονηθεί» οι βασικοί άξονες.
Πώς θα γίνεται ο τρόπος υπολογισμού των δόσεων
Ο τρόπος υπολογισμού των δόσεων θα γίνεται βάση των εισοδημάτων και των κινητών που δήλωσε ο φορολογούμενος το προηγούμενο έτος. Ουσιαστικά η εν λόγω μέθοδος, προσομοιάζει το σύστημα που εφαρμόζεται για τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης σε μισθωτούς και σε συνταξιούχους.

Αρχή με τον ΕΝΦΙΑ του 2019

Η εφαρμογή του νέου τρόπου πληρωμής των φόρων σε 12 δόσεις, θα γίνει αρχικώς στον ΕΝΦΙΑ του 2019, με προοπτική άμεσης ενσωμάτωσης και των υπόλοιπων «πάγιων» φόρων. Αυτό επισημαίνουν «πηγές» του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί τους επόμενους μήνες.
 





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ