"


Πρωινό: Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Για να σπάσουμε τον πάγο, ας ξεκινήσουμε με μια σύντομη ερώτηση: «Εσείς συνηθίζετε να παίρνετε πρωινό σαν βασιλιάς ή μήπως το τρώτε στο πόδι; Συνοφρυώνετε τα φρύδια σας από αμηχανία διότι η πρώτη σκέψη που πέρασε αστραπιαία από το μυαλό σας είναι «Πρωινό; Δεν προλαβαίνω!». Μην αισθάνεστε άβολα. Δεν είστε οι μόνοι που δεν βάζετε μπουκιά στο στόμα σας το πρωί…

Δυστυχώς οι αριθμοί αποτυπώνουν μια θλιβερή αλήθεια! Ένας στους δύο παραλείπει το πρωινό του, ενώ μόνο 4 στους 10 τρώνε ένα πλήρες πρωινό. Για πολλούς ένα γεύμα το πρωί είναι χάσιμο χρόνου, άλλοι το θεωρούν πολυτέλεια, ενώ αρκετοί πιστεύουν ότι είναι σπατάλη σε θερμίδες!

Τι μας προσφέρει το πρωινό;

Θα εξακολουθούσατε να μένετε νηστικοί το πρωί, εάν γνωρίζατε ότι:

Το πρωινό ξυπνάει τον εγκέφαλο και μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη, για το ξεκίνημα της ημέρας μας, ενέργεια. Μάλιστα τo breakfast, αγγλιστί, σημαίνει σπάω τη νηστεία (break fast). Ένα γεύμα το πρωί δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα στο μεταβολισμό μας και βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού μας βάρους. Με ένα πλήρες πρωινό ικανοποιούμε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες Α & C.

Ο καταμερισμός του φαγητού, αρχής γενομένης από το πρωί, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων και βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Είναι σημαντικό δε, η ενέργεια αυτή να περιέχει όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά -δηλαδή από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λιπαρά, τότε μόνο το πρωινό μας θα είναι πλήρες. Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκινάμε τη μέρα μας με γεμάτο στομάχι, διότι, ως γνωστόν, νηστικό αρκούδι δεν χορεύει! Αυτό ωστόσο σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι «πρωί είναι… ό,τι και να φάω, θα τα κάψω μέχρι το βράδυ!».

Πότε λοιπόν το πρωινό μας είναι πλήρες και πότε γίνεται… λουκούλλειο; Θα πρέπει να κάνουμε μαθηματικές πράξεις με χαρτί και με μολύβι για να οργανώσουμε ένα σωστό πρωινό; Ή μήπως υπάρχει ένας πιο εύκολος τρόπος για να υπολογίσουμε τι αλλά και πόσο θα πρέπει να φάμε;

Το πόσο θα φάμε εξαρτάται λιγότερο από το πόσο πεινάμε. Επηρεάζεται κυρίως από το περιβάλλον μας! Είμαστε δηλαδή επιρρεπείς να φάμε περισσότερο για παράδειγμα όταν αντικρύζουμε πολύ φαγητό σε ένα μπουφέ, όταν σερβίρουμε σε ένα μεγαλύτερο πιάτο, όταν τρώμε αφηρημένα βλέποντας τηλεόραση ή όταν όλοι στην παρέα είναι καλοφαγάδες!

Διαβάστε περισσότερα στο life-events






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ