"


Χορός εκατομμυρίων στα γήπεδα της Ρωσίας

Είναι το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξάγεται στην ανατολική Ευρώπη.
Το πρώτο που θα «πατήσει» σε δύο ηπείρους, αφού το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι ανήκουν στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας. Το πρώτο με την τεχνολογία Video Assistant Referee στην υπηρεσία των διαιτητών (παρακάτω ένα πολύ κατατοπιστικό βιντεάκι για το VAR).


Θα είναι και το πρώτο, έπειτα από αρκετές τετραετίες, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί. Το 21ο Μουντιάλ που αρχίζει σήμερα (Πέμπτη) στις 18:00, με την οικοδέσποινα Ρωσία να φιλοξενεί τη Σαουδική Αραβία, προσφέρεται για ευφάνταστα σενάρια.

Εως τις 15 Ιουλίου θα παρακολουθήσουμε 64 αγώνες σε 11 πόλεις και 12 γήπεδα-αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, που η κατασκευή ή ανακατασκευή τους κόστισε δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Θα δούμε 32 εθνικές ομάδες και 736 τοπ ποδοσφαιριστές από 310 συλλόγους σε 55 χώρες. Σύμφωνα με το CIES, το ποδοσφαιρικό παρατηρητήριο που συνεργάζεται με τη FIFA, η συνολική αξία των παικτών που συμμετέχουν σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ανέρχεται σε 12,6 δισ. ευρώ. Ολη η καλή κοινωνία του ποδοσφαίρου θα είναι εκεί. Ή, σχεδόν όλη.

Θα μας λείψει η Ιταλία, τετράκις Πρωταθλήτρια Κόσμου. Ο τεράστιος «Τζίτζι» Μπουφόν. Η Ολλανδία, που το 2014 είχε φτάσει μέχρι τους ημιτελικούς. Θα μας λείψουν και κάποιοι «αστέρες» που, περιέργως, δεν χώρεσαν στις ομάδες τους: ο Λιρόι Σανέ, της Μάντσεστερ Σίτι, που «κόπηκε» από τον Γιόαχιμ Λεβ, ο Μάουρο Ικάρντι που έκανε εξαιρετική σεζόν με την Ιντερ, όμως ο Χόρχε Σαμπάολι δεν τον πήρε στην 23αδα της Αργεντινής, ο Βραζιλιάνος Νταβίντ Λουίζ, ο Βέλγος Ράντζα Ναϊνγκολάν… Ευτυχώς, πρόλαβε ο Μο Σάλαχ. Ενα από τα τέσσερα πέντε μεγαλύτερα brand-name αυτού του τουρνουά. Δύσκολα θα φτάσει πολύ μακριά με την Αίγυπτο, όμως τα 47 γκολ του, εφέτος (σε όλες τις διοργανώσεις), με τη φανέλα της Λίβερπουλ έχουν φουντώσει την περιέργεια για το τι μπορεί να πετύχει αυτός ο καταπληκτικός παίκτης σε μια μέτρια ομάδα και χωρίς την καθοδήγηση του Γίργκεν Κλοπ.

Ο Λιονέλ Μέσι είναι, ασφαλώς, το πρώτο όνομα στη μαρκίζα. Οχι μόνον επειδή είναι αυτός που είναι, αλλά και γιατί «χρωστάει» στον ποδοσφαιρικό κόσμο έναν άθλο με τη φανέλα της χώρας του, σαν τους πολλούς που έχει να επιδείξει ως παίκτης της Μπαρτσελόνα. Εάν ο «Λέο» σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα κλείσει μια για πάντα τη συζήτηση για το ποιος είναι ο κορυφαίος παίκτης της εποχής μας. Θα πάρει την έκτη του «Χρυσή Μπάλα» και… τη ρεβάνς από τον «αιώνιο» επικριτή του, Ντιέγκο Μαραντόνα. Εάν αποτύχει, πιθανότατα δεν θα τον ξαναδούμε με τα χρώματα της εθνικής Αργεντινής.

Ο μεγάλος του αντίπαλος, Κριστιάνο Ρονάλντο, βρίσκεται ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης, από ‘κείνες που τον εξιτάρουν. Θα το βλέπει στον ύπνο του, πως οδηγεί την Πορτογαλία στην κορυφή του κόσμου, έχοντας κατακτήσει και το Euro πριν από δυο χρόνια, αλλά και τα δυο Champions League που μεσολάβησαν. Κι όλα αυτά, ενώ αναζητεί την ομάδα που θα τον ξανακάνει τον καλύτερα αμειβόμενο αθλητή σε όλα τα σπορ.

Ο Νεϊμάρ καλείται να αποδείξει ότι δικαίως κατέχει το ρεκόρ της ακριβότερης μετεγγραφής όλων των εποχών, και η αποστολή του μοιάζει πιο εύκολη από εκείνη των διάσημων συναδέλφων του. Γιατί όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Βραζιλία των δυο τελευταίων ετών «δεν παίζεται». Είναι σαφώς ανώτερη, και από την Πορτογαλία, και από την Αργεντινή. Το προνόμιο των εξαιρετικών συμπαικτών φαίνεται να έχει και ο Αντουάν Γκριεζμάν, το «Χρυσό Παπούτσι» του πιο πρόσφατου Euro, ο οποίος αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε μια ηχηρή μετεγγραφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ