"


Σε κλίμα έντασης με 69 «ναι» πέρασε η συμφωνία από την επιτροπή της βουλής των Σκοπίων

Με 69 ψήφους υπέρ και 40 κατά πέρασε από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της βουλής των Σκοπίων η συμφωνία με την Ελλάδα την οποία υπέγραψαν την Κυριακή Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Υπέρ της συμφωνίας επιχειρηματολόγησε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του επείγοντος προκειμένου έγκαιρα να υποβληθεί η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κόμματος VMRO υποστήριξε ότι η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Μάλιστα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο με τους βουλευτές του VMRO να αποκαλούν συνεχώς «προδότη» τον υπουργό Εξωτερικών, χτυπώντας τα χέρια τους στις κοινοβουλευτικές έδρες. Την ίδια ώρα διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Προέδρου Ιβανόφ και φώναζαν παρόμοια συνθήματα καθώς και έξω από τη βουλή.

Μετά την έγκρισή της από την επιτροπή, η συμφωνία θα περάσει πλέον στην ολομέλεια όπου θα πρέπει να υπερψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή.
Δείτε επίσης:   Πρόταση μομφής κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΒΙΝΤΕΟ)

Αν ψηφιστεί ο σχετικός νόμος κύρωσης της συμφωνίας, τότε θα σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Γκεόργκι Ιβανόφ προς υπογραφή (εντός επτά ημερών). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ, όμως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπογράψει. Συνεπώς, θα επιστρέψει το σχετικό νόμο στη Βουλή, όπου η διαδικασία ψήφισης-κύρωσης πρέπει να επαναληφθεί.

Αν γίνουν αυτά, τότε η συμφωνία καταλήγει ξανά στα χέρια του προέδρου Ιβανόφ, ο οποίος -σύμφωνα με το Σύνταγμα- τη δεύτερη φορά είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.
 





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ