"


«Τα Χάλκινα Ηχοχρώματα» στο Ηρώδειο! «Τα μυστικά της Εγνατίας» : Ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στην Βόρεια Ελλάδα

Μία από τις πλέον σημαντικές συναυλιακές εμφανίσεις στην 12χρονη ιστορία τους και μάλιστα σε ένα μοναδικό φεστιβάλ, θα πραγματοποιήσει το νεανικό και δημοφιλές  συγκρότημα της περιοχής μας, «Τα Χάλκινα Ηχοχρώματα».

Τα παιδιά από το Βαρυκό, με το αξιόλογο συγκρότημα που έχουν δημιουργήσει από το 2006, «Tα Χάλκινα Ηχοχρώματα», επιλέχθηκαν από τον μεγάλο συνθέτη Νίκο Κυπουργό, να εκπροσωπήσουν την περιοχή μας με τραγούδια της Μακεδονίας, στην μεγάλη συναυλία με τίτλο «Τα μυστικά της Εγνατίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), στις 9 το βράδυ.
Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη και ταυτόχρονα πρωτοφανής συναυλία, η οποία είναι αφιερωμένη στις μουσικές της βόρειας Ελλάδας και πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.


Για πρώτη φορά επί της σκηνής μια Μουσική βαβυλωνία!
Μια μουσική Βαβυλωνία που θα ενώσει σε μια μεγάλη γιορτή τραγούδια βλάχικα, αρβανίτικα, σλαβόφωνα, τουρκόφωνα, ποντιακά, καππαδοκικά, ρομανέ, εβραϊκά, πομάκικα, με τη συμμετοχή τραγουδιστών και μουσικών από διάφορες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, φωτίζοντας αφενός τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αφετέρου, την ενωτική δύναμη της κοινής γλώσσας, που είναι η μουσική.
Πόσες φωνές, ιδιώματα, πρόσωπα και ιστορίες κρύβονται στη διαδρομή από τη Θράκη ως την Ήπειρο; «Τα μυστικά της Εγνατίας» μας καλούν σε μία ξεχωριστή βραδιά για να το ανακαλύψουμε.
«Τα μυστικά της Εγνατίας», θα φιλοξενήσουν τα πλέον αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα στο είδος, με πολλές εμφανίσεις και καταξίωση στον χώρο τους, ερμηνεύοντας με τον καλύτερο τρόπο, ένα μεγάλο φάσμα ακουσμάτων.

Η απόλυτη καταξίωση για «ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ»
Η πρόταση και η επιλογή από τους διοργανωτές να εμφανιστεί στο φεστιβάλ «Τα μυστικά της Εγνατίας» το συγκρότημα «ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ», κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, προκειμένου να εκπροσωπήσουν την μουσική παράδοση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.
«ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ» με αμέτρητες εμφανίσεις - κυρίως - σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και ιδιαίτερα δημοφιλή στην Καστοριά, τα τελευταία χρόνια, γεγονός είναι, ότι παρουσιάζουν μία αλματώδη πορεία, κάτι που οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά που παράγουν, στον επαγγελματισμό τους και φυσικά στη νέα τους – δεύτερη – δισκογραφική δουλειά, πριν ένα χρόνο, με τίτλο «ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ».
Αναμφίβολα αποτελεί μεγάλη τιμή η πρόταση από τους διοργανωτές στο να συμπεριλάβουν «ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ» στο πρόγραμμά τους σε αυτό το ξεχωριστό φεστιβάλ και ταυτόχρονα την απόλυτη καταξίωση και αναγνώριση τους δουλειάς τους.

Ποια είναι «ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΗΧΟΧΡΩΜΑΤΑ»
Τα Χάλκινα Ηχοχρώματα, είναι μια παρέα νέων μουσικών που, με μεράκι και αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και τον χορό, δημιούργησαν το 2006 μια ορχήστρα χάλκινων πνευστών στο Βαρυκό Φλώρινας.

Από την δημιουργία της έως και σήμερα μελετούν, καταγράφουν και ερμηνεύουν με προσήλωση στην παραδοσιακή μορφή την μουσική παράδοση της Μακεδονίας. Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει διάφορες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες.

Το συγκρότημα αποτελείται από τους :
Κλαρίνο: Ιωάννου Σάββας
Τρομπέτα: Ντίνης Συμεών
Τρομπέτα: Πέγιου Ιωάννης
Πλήκτρα: Μήσιος Σταύρος
Τύμπανα Καρκαρέτσης Εμμανουήλ

Στο φεστιβάλ «Τα μυστικά της Εγνατίας» θα εμφανιστούν τα συγκροτήματα:
Balkanatolia
Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Codex Ensemble Θεσσαλονίκης
Χάλκινα Ηχοχρώματα
Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας
Εμινέ Μπουρουντζή
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Φλώρινας
Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου
Πολυφωνική ομάδα Ιεροπηγής


Ο Νίκος Κηπουργός και «Τα μυστικά της Εγνατίας»
Ο Νίκος Κυπουργός επανέρχεται στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, με μία συναυλία αφιερωμένη στη βόρεια Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 9 το βράδυ. Με τη συμμετοχή ενός μεγάλου συνόλου από μουσικούς και τραγουδιστές από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, ο Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει ένα μουσικό οδοιπορικό στις μουσικές, τα τραγούδια και τις γλώσσες που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Μια μουσική Βαβυλωνία που φέρνει για πρώτη φορά επί σκηνής τραγούδια Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόφωνα, Τουρκόφωνα, Ποντιακά, Καππαδοκικά, Ρομανέ, Εβραϊκά, Πομάκικα, σε μια μεγάλη γιορτή που φωτίζει τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αναδεικνύει την ενωτική δύναμη της μουσικής.
Τα τραγούδια της παράστασης συνδέονται άλλοτε θεματικά (του γάμου, της αγάπης, της ξενιτιάς, του χωρισμού, της μάνας, που συναντιούνται σε όλες σχεδόν τις πολιτισμικές ομάδες). Άλλοτε συνδέονται με διασταυρώσεις μουσικών και τραγουδιστών που δίνουν ο ένας στον άλλον τη σκυτάλη. Η ιδέα και η καλλιτεχνική επιμέλεια και έρευνα είναι του Νίκου Κυπουργού και της Ελίτας Κουνάδη, την επιστημονική επιμέλεια για την πολυσυλλεκτική αυτή παράσταση έχουν οι Μιράντα Τερζοπούλου και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, Νίκος Χατζόπουλος, υπεύθυνος για τον ήχο είναι ο Γιώργος Καρυώτης, ενώ η παραγωγή είναι του Μανώλη Σάρδη.

Συντελεστές:
Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Έρευνα: Νίκος Κυπουργός – Ελίτα Κουνάδη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μιράντα Τερζοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος
Ήχος: Γιώργος Καρυώτης
Παραγωγή: Μανώλης Σάρδης






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ