11+1 φυτά που μισούν τα κουνούπια

Πως θα διώξετε με φυσικό τρόπο από κοντά σας τα ενοχλητικά και αντιπαθητικά έντομα

Τα κουνούπια έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους και αναζητούμε τρόπους με τους οποίους θα τα αντιμετωπίσουμε. Τα εντομοαπωθητικά είναι η μία λύση, υπάρχει ωστόσο και εναλλακτική, που μας την προσφέρει απλόχερα η φύση.
Γνωρίζετε λοιπόν πως υπάρχουν βότανα, λουλούδια και φυτά που αν τα φυτέψετε στον κήπο και τις γλάστρες σας μπορούν, λόγω των ελαίων που περιέχουν, να τα απωθήσουν; Συγκεκριμένα, τα αρώματα που αναδύουν είναι τόσο ενοχλητικά για τα κουνούπια, που τα διώχνουν από τον περιβάλλοντα χώρο και φυσικά είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει.

1. Σιτρονέλα (Κιτρονέλα)
Η σιτρονέλα ή κιτρονέλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κτλ. Είναι ένα πολυετές γρασίδι που φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Θέλει ηλιόλουστη θέση και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει αρκετό πότισμα.

2. Βασιλικός
Αγαπημένο αρωματικό φυτό είναι ο βασιλικός. Υπάρχουν πολλά είδη αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τη μεγαλύτερη αντικουνουπική δράση έχει ο λεμονοβασιλικός. Φυτέψτε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα ή στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Για να τον διατηρήσετε πρέπει να τον ποτίζετε αρκετά και να αφαιρείτε τα μπουμπούκια του, ώστε να μην ανθίσει και αποδυναμωθεί το φυτό. Κόψτε μερικά φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα στο δέρμα σας ώστε να μη σας επιτεθούν τα κουνούπια.

3. Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολύ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος. Πρέπει όμως να στραγγίζει καλά.

4. Κατηφές
Ο κατηφές είναι καλοκαιρινό φυτό με λευκά, κίτρινα και πορτοκαλί άνθη. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και άλλα έντομα.

5. Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφτούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό.

6. Λουίζα
Η λουίζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που όταν την ακουμπάτε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η λουίζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους ώστε να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.

7. Δυόσμος – Μέντα
Σύμφωνα με μελέτες, ο δυόσμος είναι ένα αρωματικό φυτό που καταφέρνει να απωθεί τα κουνούπια 10 φορές περισσότερο απ’ ότι το αντικουνουπικό σπρέι. Φυτέψτε στον κήπο ή τις γλάστρες σας, είναι εύκολος στην καλλιέργεια και χρήσιμος στην κουζίνα σας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την μέντα.

8. Δενδρολίβανο
Τα κουνούπια σιχαίνονται τη μυρωδιά του δενδρολίβανου. Οπως καταλαβαίνετε δε θα πρέπει να λείπει από τον κήπο ή τη βεράντα σας.

9. Λεβάντα
Η λεβάντα είναι διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.

10. Αγήρατο

Το Αγήρατο είναι ένα χαμηλό εποχιακό φυτό με μωβ μικρά άνθη. Τα φύλλα του περιέχουν κουμαρίνη, η οποία χρησιμοποιείται στην παρασκευή εντομοαπωθητικών προϊόντων. Το Αγήρατο θέλει ηλιόλουστη έως φωτεινή θέση στον κήπο ή στην βεράντα μας και το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται αρκετό νερό. Αντέχει νάλιστα κοντά στη θάλασσα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι.

11. Γεράνι
Γεμίστε το μπαλκόνι σας με γεράνια. Εκτός από το βαρύ άρωμά τους, που θα διώξει μακριά τα κουνούπια θα δώσετε και χρώμα στο χώρο σας. 

Πηγή: life-events.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ