"


Δένει στην Ελλάδα το πλοίο του μέλλοντος - ΒΙΝΤΕΟ

Το πλοίο θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι τις 23 Ιουνίου όπου και θα αναχωρήσει για την Αλβανία

Το «Energy Observer» είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο πλοίο υδρογόνου χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και λεπτών σωματιδίων.
Το πλοίο του μέλλοντος κινείται με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ένα σύστημα παραγωγής υδρογόνου, απαλλαγμένο από το διοξείδιο του άνθρακα, από θαλασσινό νερό.
Η τεχνολογική και επιστημονική αυτή πρόκληση αποσκοπεί στο να δοκιμάσει σε ακραίες συνθήκες προηγμένες τεχνολογίες που προδιαγράφουν τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, εφαρμόσιμα στο επίγειο περιβάλλον.

Το «Energy Observer» τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαθέτοντας επίσης την επίσημη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της UNESCO και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – IRENA.
Με αφορμή την άφιξη αυτού του σκάφους στη χώρα μας, ο κυβερνήτης και ιδρυτής Victorien Erussard, πρώτος πρέσβης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης για τη Γαλλία και ο υπεύθυνος αποστολής Jérôme Delafosse, διοργάνωσαν συνέντευξη Τύπου. Αυτή, θα λάβει χώρα την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, στις 15:30, στη Μαρίνα Φλοίσβου, παρουσία του πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy και του διευθύνοντος συμβούλου της ENGIE Hellas, Γιώργου Δανιόλου.
Το «Energy Observer» πραγματοποιεί μια σύγχρονη Οδύσσεια διάρκειας 6 ετών, σε 50 χώρες, πραγματοποιώντας 101 στάσεις. Το σκάφος θα φθάσει στις 19 Ιουνίου στην Αθήνα, δέκατη όγδοη στάση του γύρου του κόσμου που πραγματοποιεί το σκάφος, και θα υποδεχθεί τους δημοσιογράφους για μια αποκλειστική επίσκεψη την Τρίτη 19 Ιουνίου. Θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Φλοίσβου μέχρι τις 23 Ιουνίου.
Επειτα από έναν γύρο της Γαλλίας το 2017, το «Energy Observer» συνεχίζει το ταξίδι του στον κόσμο. Η αποστολή αυτή δοκιμάζει σε ακραίες συνθήκες μια καινοτόμο ενεργειακή αρχιτεκτονική βασιζόμενη σε ένα έξυπνο σύστημα παραγωγής, διαχείρισης και αποθήκευσης της ενέργειας. Χάρη στην πολυμορφία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική και υδραυλική) και της διπλής αποθήκευσης μπαταριών και υδρογόνου που παράγεται επί του σκάφους με ηλεκτρόλυση θαλασσινού νερού, το σκάφος διαθέτει ενεργειακή αυτονομία. Αυτό το «έξυπνο δίκτυο – smart grid» πλεούμενο, προαναγγέλλει τα ενεργειακά δίκτυα του αύριο, απαλλαγμένα από το διοξείδιο του άνθρακα, αποκεντρωμένα και ψηφιοποιημένα, έχοντας ως φιλοδοξία να καταστήσει το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόσιμο σε ευρεία κλίμακα.
Κατά τον ελλιμενισμό του στην Ελλάδα επί 5 ημέρες, το πλήρωμα του «Energy Observer», υπό τους Victorien Erussard και Jérôme Delafosse, θα γνωρίσει τις τοπικές πρωτοβουλίες για την οικολογική μετάβαση. Θα κάνει συναντήσεις και γνωριμίες με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για ένα βιώσιμο μέλλον, οι οποίες θα αποτυπωθούν σε εικόνες στο πλαίσιο της υλοποίησης της σειράς ντοκιμαντέρ « Η Οδύσσεια του Μέλλοντος – L’Odyssée pour le futur », που θα μεταδώσει το Canal+ τον Οκτώβριο 2018, καθώς και της παραγωγής διαδικτυακής σειράς γύρω από συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες λύσεις, ως απόδειξη εφαρμογής των 17 σκοπών βιώσιμης ανάπτυξης που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015.
Επιπλέον συναντήσεις με τις τοπικές αρχές, λύκεια και τοπικούς παράγοντες θα δώσουν και εκείνες τόνο στην άφιξη του σκάφους στην Μαρίνα Φλοίσβου.

Το σκάφος για τους πολίτες θα είναι ορατό, αλλά δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτό.

 






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ