"


Η Energean Oil and Gas για τις γεωτρήσεις στα ελληνικά κοιτάσματα μέσα στο 2018 - ΒΙΝΤΕΟ

Την πραγματοποίηση πέντε παραγωγικών γεωτρήσεων εντός του έτους 2018 προβλέπει το πρόγραμμα της Energean Oil and Gas για τον «Πρίνο», με επίκεντρο την έναρξη παραγωγής και από το κοίτασμα «Έψιλον».
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, στη διάρκεια ομιλίας του στο Mediterranean Upstream & Midstream Summit στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα, Δημήτρης Γόντικας, η πρώτη από τις πέντε γεωτρήσεις ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήταν μία οριζόντια γεώτρηση στο κοίτασμα του «βόρειου Πρίνου». Ανέφερε, επίσης, ότι πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα γεωτρήσεις στον «Πρίνο» και άλλες δύο στο κοίτασμα «Έψιλον», ενώ η εκτίμηση της εταιρείας για τη φετινή παραγωγή, είναι ότι θα κυμανθεί μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει, ακόμα, τα εξής: «Ο Δ. Γόντικας μίλησε και  για τις εξελίξεις στα προγράμματα της εταιρείας στη δυτική Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Energean ετοιμάζεται να καταθέσει, εντός του Μαΐου, την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατάκολου. Το project παρουσιάσθηκε πρόσφατα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Πύργου Ηλείας και, εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις γραφειοκρατικού τύπου, η εταιρεία προγραμματίζει γεώτρηση τον χειμώνα του 2019, με στόχο η παραγωγή να αρχίσει το 2020.

Ως προς τα Ιωάννινα, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη γεωφυσική σεισμική έρευνα με Operator τη Repsol, η οποία κατέχει το 60% της παραχώρησης, τονίζοντας ότι έχουν ήδη ληφθεί εγκρίσεις από τους εμπλεκόμενους Δήμους, για πρόσβαση σχεδόν στο σύνολο των 400 χιλιομέτρων έκτασης της έρευνας, ενώ ως προς την Αιτωλοακαρνανία, γνωστοποίησε ότι η Energean έχει ήδη καταθέσει αίτηση προς το ΥΠΕΝ, για έγκριση της μεταβίβασης (farm out) του 60% της παραχώρησης στον ισπανικό όμιλο.

Σε σχέση με τις δραστηριότητες του ομίλου στο εξωτερικό, ο Δ. Γόντικας ανέφερε ότι η Energean προγραμματίζει τη διενέργεια τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που κατέχει στην Αδριατική θάλασσα (Μαυροβούνιο) στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς. Ειδικά για το μεγάλο project ανάπτυξης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί, πλέον, όλα τα σημαντικά και προαπαιτούμενα βήματα (εγκρίσεις, υπογραφές συμβολαίων πώλησης αερίου, αναθέσεις συμβολαίων κατασκευής και γεωτρήσεων, καθώς και εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων) για την υλοποίηση, με ορίζοντα την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου σε περίπου τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι, η Energean, η οποία είναι εισηγμένη στην κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, κατέχει σήμερα, συνολικά, 13 άδειες έρευνας και παραγωγής στην ανατολική Μεσόγειο. Διαθέτει 17 ενεργούς γεωτρήσεις, καθώς και πιστοποιημένα, από ανεξάρτητους οίκους, 51 εκατομμύρια βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου διαπιστωμένα αποθέματα, 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου δυνητικά αποθέματα, καθώς και 55,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου δυνητικά αποθέματα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ».

 Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ