"


Αντιδρά η διεθνής κοινότητα για το μακελειό στη Γάζα

Δεν ιδρώνει το αυτί...σε ΗΠΑ και Ισραήλ
Μεγαλώνει η λίστα του μακελειού που λαμβάνει χώρα στη Λωρίδα της Γάζας, τα τελευταία 24ωρα, με θύματα τους Παλαιστινίους και θύτη τον ισραηλινό στρατό. Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα στρέφει τα «πυρά» της προς Ισραήλ και ΗΠΑ για την αιματοχυσία, ενώ η Ουάσιγκτον επιρρίπτει την ευθύνη στην Χαμάς.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρησητουλάχιστον 58 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά, ενώ στους 3.000 υπολογίζονται οι τραυματίες.

Σ’ ό,τι αφορά στις αντιδράσεις για το μακελειό στη Γάζα, Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έκανε λόγο κατήγγειλε μια «σφαγή».

Η Νότια Αφρική ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ «μέχρι νεοτέρας» λόγω της βίας με θύματα Παλαιστίνιους. Η Τουρκία, που έκανε λόγο για «γενοκτονία», ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών της στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία, επέκριναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, τη μεταφορά της οποίας είχαν καταδικάσει και προτρέψει να ακυρωθεί 128 από τα 193 κράτη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 «Οι υπεύθυνοι για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να λογοδοτήσουν», έκρινε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία του» για την κατάσταση. Για τη Διεθνή Αμνηστία, διαπράχθηκαν «εγκλήματα πολέμου», ενώ το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έκανε λόγο για ένα «λουτρό αίματος».

Νετανιάχου: Υπερασπιζόμαστε το έδαφός μας

Διαφορετική οπτική για την κατάσταση στη Γάζα έχουν ΗΠΑ και Ισραήλ. «Η ευθύνη για αυτούς τους τραγικούς θανάτους ανήκει ολοκληρωτικά στη Χαμάς», η οποία προκάλεσε «εσκεμμένα και κυνικά αυτή την αντίδραση» του Ισραήλ, έκρινε ο Ρατζ Σα, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου επίσης καταδίκασε αυτή την «τρομοκρατική οργάνωση» και διατράνωσε ότι η χώρα του και «κάθε χώρα έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται το έδαφός της».

ΠΗΓΗ



Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ